Little Book of Versace

Voor stijl-enthousiastelingen is het niet genoeg om simpelweg door foto’s van archieflooks en modeshowcollecties van topontwerpers te bladeren. Er zijn andere boeken die dieper ingaan op de geschiedenis en erfenis van een modehuis.

Op deze website staat reeds een recensie over een boek over Karl Lagerfeld, een Duitse modeontwerper die algemeen bekend staat als voormalig creatief directeur bij Chanel. In het boek koos Laurent Allen-Caron voor een journalistieke benadering om over Karl te schrijven, terwijl hij de lezers ook liet kennismaken met Lagerfelds creatieve genialiteit en oog voor mode.

Deze keer richt ik de aandacht op een boek dat de achtergrond en sleutelmomenten van een andere krachtpatser in de luxe mode belicht: Versace. Maar voordat we nader bekijken hoe Little Book of Versace het leven en de erfenis van Versace en zijn oprichter, Gianni Versace, vastlegt, volgt hier een kort overzicht van Versace als iconisch modehuis.

De rol van Versace in mode en cultuur

Opgericht door Gianni Versace in 1978, is Versace een Italiaans modemerk dat voor het eerst zijn deuren opende in de steden Milaan en New York. Met Gianni’s eersteklas vakmanschap en artistieke visie aan het roer, werd Versace mega populair en werd het modehuis geassocieerd met luxe, extravagantie en verfijning.

Bekend om de levendige kleuren en visueel interessante texturen van zijn kleding, heeft Versace zich ook een naam gemaakt door samenwerkingen met topberoemdheden en supermodellen door de decennia heen. Enkele van de iconische catwalkmomenten van Versace omvatten bondage-geïnspireerde looks uit de Herfst/Winter 1992 Miss S&M-collectie, waarin modellen Linda Evangelista en Carla Bruni op de catwalk te zien waren. Versace is ook verantwoordelijk voor de iconische groene, jungle-print jurk die Jennifer Lopez in 2000 droeg, wat een enorme sensatie veroorzaakte en leidde tot de uitvinding van Google Afbeeldingen.

Buiten kleding is Versace ook beroemd om zijn accessoires die elke look kunnen verheffen. Bijvoorbeeld, de selectie van Versace zonnebrillen biedt tijdloze stijlen die zwarte en gouden accenten mixen — sommige hiervan werden zelfs populair gemaakt door topberoemdheden, zoals het low-lens Biggie VE4361 model dat vaak werd gedragen door hiphopicoon The Notorious B.I.G. Of ze nu oversized monturen of minimalistische silhouetten tonen, de brillen van Versace zijn ook herkenbaar aan het goudkleurige Medusa-logo dat op de zijkanten is aangebracht.

Little Book of Versace

Versace bevindt zich altijd op het kruispunt van mode en populaire cultuur, en creëert het een spektakel telkens wanneer het nieuwe collecties uitbrengt en samenwerkt met de grootste sterren. Deze wijdverspreide invloed wordt perfect weergegeven in Little Book of Versace. Hierin kun je vele foto’s zien van de catwalk én van rode loper-momenten.

De auteur Laia Farran Graves schirjft ook over de vroege jaren van Versace met Gianni aan het roer. 

Lang voordat Gianni Versace’s hedendaagse collecties een erfenis creëerden die het waard is om in musea zoals het Groninger Museum te worden tentoongesteld, neemt Farran Graves de lezer mee op Gianni’s reis als jonge ontwerper. In het boek maken we kennis met Gianni’s bescheiden begin in het atelier van zijn moeder, waar hij leerde over stoffen, patronen en kleding maken, zowel als technische vaardigheid als kunstvorm. 

De Little Book of Versace brengt ook een eerbetoon aan de veranderingen en transformaties die Versace door de decennia heen heeft ondergaan — van Gianni die het modehuis naar de top leidde tot zijn zus, Donatella Versace, die een meer experimentele route insloeg na de tragische dood van Gianni in 1997.

Het boek is een must-read is voor modeliefhebbers en enthousiastelingen.

Meer mooie mode- en couture boeken: