Karl Lagerfeld

Wie is Karl Lagerfeld? Dàt hoor je toch zelden iemand zeggen. Want iedereen ‘kent’ deze man of herkent tenminste zijn portret. “Dat is toch de man van Chanel?”, zullen misschien de meeste mensen antwoorden. Of: “Dat is toch die fashion-man met zonnebril en paardenstaartje?”Hoe dan ook, zijn naam en uiterlijk zijn bekend. Maar wie was Karl Lagerfeld nou echt?

Karl Lagerfeld, de mens achter het mode-icoon

Als Chanel-liefhebster kon ik dit boek niet aan mij voorbij laten gaan. Karl Lagerfeld is tenslotte jarenlang het brein geweest achter het Couture huis Chanel en zorgde ervoor dat Chanel niet in de vergetelheid raakte maar een ongekend – tijdloos – succes werd.

Karl:
Ik probeer evolutie te brengen in de stijl van Chanel door te denken aan Goethes gezegde: ”creëer een betere toekomst door op het verleden te bouwen.”

De ontwerper citeerde graag filosofen en schrijvers. Hij was een belezen mens en bezat een paar honderdduizend boeken. Karl was een groot talent met een hele grote ego en geheel eigen gecreëerd imago.

Citeren of geciteerd worden

Karl (Duitser van oorsprong) begon zijn carrière als modeontwerper in Parijs rond 1955 en het duurde niet lang voor hij bekend werd en zèlf werd geciteerd. Zijn uitspraken waren namelijk altijd verrassend, getuigde van een grote intelligentie maar konden ook bikkelhard en kwetsend zijn. Zoals bijvoorbeeld een foute opmerking richting een actrice, die volgens hem ‘te vet’ was.  Of een fikse trap in de rug van Ines de la Fressange (die na vele jaren samenwerking hem de rug toekeerde). Niet zo netjes van Karl. Hij was dan ook een complex mens, laten we het daar maar op houden, want wij weten ook heel goed dat uitspraken van beroemde mensen vaak uit hun context worden getrokken en een eigen leven gaan leiden.

Een savant-idiot

Karl Lagerfeld was een genie met een visie. Net als zijn vriend Yves Saint Laurent wist hij kleding te ontwerpen waar de hele wereld van hield, decennialang. Hij was hyperintelligent en had een gevoel voor stijl, schoonheid en kunst die alleen de groten der aarde kunnen evenaren. Zijn intelligentie stond hem echter ook in de weg en maakte hem moeilijk om mee samen te werken.

Los van dit alles waren er wel meer dingen van Karl Lagerfeld die hem geen geliefde persoonlijkheid maakte. Zijn extravagante leven stond ook veel mensen tegen. Een vermogen uitgeven aan een kat, bewust geen kinderen willen (ondersteunend door wederom nogal ‘verrassende’ uitspraken) en een leven leiden van extreme overdaad en weelde… Het maakte hem zo koud als zijn onberispelijke uiterlijk.

Lees tòch, raak geïnspireerd en geniet

Voor mij was dit boek echter een eye-opener. Het is zo gemakkelijk om een mens te beoordelen naar zijn of haar imago. Maar wat er achter een imago schuilt, of hoe een imago is ontstaan, kun je alleen begrijpen als je een kijkje achter de schermen neemt.

Laurent Allen-Caron heeft van dit boek een eenvoudig, waarheidsgetrouw en lekker leesbaar boek gemaakt. Laurent is zelf journalist en dat merk je als lezer. Hij schrijft kort en krachtig en blijft dichtbij de feiten. Zijn bronnen en notes worden zorgvuldig vermeld.

De citaten maken het boek levendig, alsof je Karl zelf hoort praten. Het boek veroorzaakt hier en daar een glimlach.

 “Aan het eind van de jaren zestig, vijftien jaar na zijn aankomst in Parijs, kon de pers de naam Karl Lagerfeld eindelijk foutloos spellen.”

To Karl or not to Karl?

Ik vraag mij alleen af of Karl Lagerfeld er wel blij mee was geweest. Het boek is compact, niet al te dik (240 pagina’s) en bevat zelf weinig bling-bling.

Karl had waarschijnlijk liever een dik, zwaar koffietafel boek gezien, vol met foto’s, luxe en extravagante foto’s van zijn creaties én hemzelf… Maar die boeken zijn er ook, meer dan genoeg. Geef mij maar dit boek. Dit boek is een eerlijk en goed geschreven portret van een indrukwekkend leven én de mens Karl Lagerfeld.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *