Lezen en reizen

Ja, ik weet dat het nog geen vakantieperiode is. Daar baal ik ook van. Over ongeveer 100 dagen reis ik met mijn man naar Mexico. Het duurt nog heel lang en toch ben ik er nu al mee bezig (en dat zou jij ook kunnen doen! ). Voor mij is het de eerste keer dat ik dit deel van de wereld bezoek en natuurlijk wil ik me inlezen. Alleen hou ik totaal niet van informatieve boeken. Die kunnen me negen van de tien keer niet boeien, en ze geven maar een klein deel van de informatie waar ik echt iets mee ga doen. Lekker nuttig op een boekenwebsite, hoor ik je denken. Absoluut!

Voorbereiding

Mijn man kijkt op Youtube ontelbare filmpjes over het resort, de stad en de omgeving waar we negen dagen gaan doorbrengen. Ik bereid me op een heel andere manier voor. Ik heb doorgaans geen flauw idee wat we gaan doen op de plaats van bestemming. Maar mij lukt het om in de maanden voor de reis de taal (gedeeltelijk) te leren en verhalen die zich afspelen op de plaats van bestemming uit mijn hoofd te kennen. En dat is het leukste deel van reizen, tenminste… voor mij als boekenwurm!

Ik geniet er volop van om literaire boeken te lezen over de bestemming van onze vakantie. Elke bestemming heeft zo zijn eigen boekenlijst. Natuurlijk laat ik jullie niet spartelen in je zoektocht naar leuke bestemmingsboeken. Al zijn er nog veel meer bestemmingen en boeken; Ik heb een paar van mijn favorieten uitgezocht en op een rijtje gezet:

Noord-Amerika

 • Gilmore Girls. Van jongs af aan ben ik al fan van Rory en Lorelai. Dus toen ik een rondreis door Amerika ging maken wilde ik alles doen wat zij ook altijd deden: Veel koffie drinken, poptarts eten, Allan Edgar Poe lezen en heel veel lezen. Natuurlijk las ik hiervoor de gelijknamige serie.
 • New York, van Edward Rutherfurd. Als je naar New York gaat, MOET je deze gelezen hebben. Normaal gesproken vermijd ik het woord moeten. Toch is dit zo’n pareltje die je absoluut niet mag missen. Rutherfurd schrijft zo geniaal dat ik zeker wist dat het waargebeurd moest zijn. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Hij heeft over meerdere steden boeken geschreven, zoals Londen en Parijs.
 • Het geheim van de goudenregen, van Chris Houtman. Minder bekend, niet minder geniaal. Ook dit is, net als New York een boek over het Amerika van lang geleden. Interessant is dat dit een jeugdboek is, maar voelt als een volwaardige roman. Met deze laatste twee boeken heb je een prachtig verhaal, terwijl je echt nog veel over het ontstaan van Amerika leert.

Londen

 • Londen, van Edward Rutherfurd. Ik zou durven beweren dat geen stad zich zo goed leent om over geschreven te worden dan Londen. Met bekende inwoners als Shakespeare en bekende criminelen als Jack the Ripper zit de geschiedenis van deze stad vol schrijfinspiratie. Ook Edward Rutherford heeft hier uiteraard gebruik van gemaakt.
 • Met liefs uit Londen, van Saray Jio. Romantiek, dat willen de meesten ook wel lezen voor ze op reis gaan. Waar ik me graag bezig houd met de historische en lugubere kant van een stad (excuus, iets met een guilty pleasure), gaan de meeste mensen op reis om te relaxen en een romantische tijd door te brengen met hun geliefde. Dan is dit boek absoluut een must-read.
 • Unlikable, van Lotte van den Noort. Hoewel de titel anders laat denken, is dit een Nederlands geschreven boek. Maar zoals ik zal zei,Jack the Ripper is een heerlijke schrijfmotivatie. Daar heeft Lotte van den Noort dankbaar gebruik van gemaakt voor (vind ik) een van haar beste boeken so far.

Tokio

 • Ikigai, van Héctor García en Francesc Miralles. De laatste tijd is het volgens mij een hype om boeken te schrijven, en dus te lezen, over Japan. ‘Ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven’ is zo’n voorbeeld. Wie wil er nou niet helemaal zen door het leven gaan?
 • Tokio voor altijd, van Emiko Jean. Voor alle fans van ‘Royals’, Princess Diaries’ en ‘de Selectie-serie’ is hier de Tokioversie van een echte meiden/vrouwenserie. Heerlijk om bij weg te zwijmelen en je te verliezen in Izzy, het hoofdpersonage.
 • De kleine theewinkel in Tokio, van Julie Caplin. Japan staat blijkbaar voor geluk en feelgood. Dit is zo’n feelgood waar je met liefde in duikt.
 • De kat, van Takashi Hiraide. Onze recensente Lysanne is dol op kattenverhalen. En dan vooral als het in Japanse stijl is. Voor haar betekent dit beschrijvingen van de natuur en de relatie tussen mens en dier. En dat is wat je goed ziet terugkomen in ‘De kat’.

Praag

 • Het museum van verbroken beloftes, van Elisabeth Buchan, is een beeldend geschreven liefdesverhaal, gesitueerd in Praag ten tijde van de Koude Oorlog. Tegelijk verloopt het verhaal in Parijs, maar dan in het heden. Een historische roman over liefde en verraad.
 • De ondraaglijke lichtheid van het bestaan, van Milan Kundera. Dit is een moderne klassieker. Politieke situaties tijdens de Praagse Lente worden verweven met romantiek. Wat ik vooral over deze auteur hoor is dat je ervan houdt, of het helemaal niks vindt. Aan jou dus om hier zelf een oordeel over te vellen.

Parijs

 • De bibliotheek van Parijs, van Janet Skeslien Charles. Dit is werkelijk een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Vreemd genoeg las ik dit boek op mijn rondreis door Amerika. Hoewel vreemd, het boek gaat over de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Ook onze recensente Natasja las dit boek en schreef er een mooie recensie over.
 • De kleermaakster van Parijs, van Georgia Kaufmann. Voor de modeliefhebbers onder ons, die meestal wel graag naar Parijs gaan, is dit een passend boek. Een gevoelige, meeslepende, historische roman met net wat extra’s. Chanel en parfums vliegen je om de oren, maar dat mag geen probleem zijn.
 • Het boekenschip van Parijs, van Nina George. Even heel iets anders dan de drukte die je verwacht in Parijs. Dit boek vond ik echt even een baken van rust. Ik kon me helemaal voorstellen dat ik zelf op een bootje boeken ging rondvaren. Wat een mooi boek om deze lijst mee af te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *