Ima Hewan Aloha Imana

Ima Hewan Aloha Imana is het fantasy-debuut van Carlijn Rep. Op de kaft van het boek valt al snel het roze silhouet van een wolf op, afgebeeld tussen de bomen van bos waarin een mysterieuze mist hangt. Niet alleen deze afbeelding intrigeert, maar ook de titel, want wat betekent deze nou eigenlijk?

De flaptekst wekt alleen nog maar meer mijn nieuwsgierigheid naar deze door Rep ontworpen wereld, nu ook hierin woorden en begrippen voorbij komen die mij op dat moment nog onbekend zijn.

Ima Hewan Aloha Imana

In Ima Hewan Aloha Imana vertelt Rep het verhaal van Mo, die slechts tien jaar oud is als haar wereld volledig op zijn kop komt te staan. Als dochter van de senator heeft ze een grote toekomst voor haar, tot die ene beruchte avond plaatsvindt. Terwijl ze vlucht voor haar leven nadat ze alles wat haar dierbaar is kwijt is geraakt en zelf ternauwernood weet te ontkomen, schiet opeens een gitzwarte Utka haar te hulp. Samen zwerven ze jarenlang door de bossen, tot Mo op een dag, zo’n tien jaar na die vreselijke dag, gevangen wordt genomen door slavenhandelaren die haar meenemen naar het vasteland van Waena. 


Vreemde gebeurtenissen

De slavenhandelaren bieden Mo, net als zo’n tachtig andere wezens onder wie mensen, elven, Hana’s en dwergen, aan op de slavenmarkt, waar een gigantische mensenmassa op af is gekomen. Nadat een hele poos niemand echt interesse in haar heeft getoond, wordt ze uiteindelijk verkocht aan een man die haar in zijn rijk versierde koets meeneemt naar zijn bijzondere verblijfplaats. En dan gebeuren er steeds vreemdere dingen om haar heen. Een mysterieuze moord op de trap bij de ingang naar de eetzaal zet iedereen op scherp. Rollen vol duistere spreuken duiken plotseling op, net als Schaduwlingen die haar van haar leven lijken te willen beroven. En dat is nog maar het begin… 

Indrukwekkend

Het debuut van Rep is indrukwekkend te noemen, zeker als je nagaat dat zij op het moment van publiceren nog maar 21 jaar oud was. Dit niet allerminst door de complexe, maar zeer goed uitgewerkte en doordachte wereld die zij op papier vorm heeft weten te geven.

Ima Hewan Aloha Imana begint met een tweetal wereldkaarten, die je als lezer houvast geven in combinatie met de hoofdstuktitels, die aangeven waar op de wereld en waar in de tijd dat deel van het verhaal zich afspeelt.

Net zo welkom zijn de personen- en begrippenlijst achter in het boek, waarbij kanttekening kan worden geplaatst dat een verwijzing naar deze lijsten aan het begin van het verhaal, bijvoorbeeld door middel van voetnoten, prettig was geweest – ik kwam er bij toeval al bladerend achter dat deze er waren toen ik halverwege het verhaal was, maar had er graag eerder van geweten.

Aanrader en hopelijk een vervolg!

Het avontuur van Mo neemt je mee door heden en verleden en brengt je naar de verschillende uithoeken van de wereld waarin Ima Hewan Aloha Imana zich afspeelt. De spanning in het verhaal bouwt Rep sterk op, meerdere wendingen in het verhaal komen onverwacht en ook de ontknoping van het verhaal had ik niet aan zien komen, doordat het hoofdpersonage niet altijd de keuzes maakt die voor de hand liggen, maar juist misschien wel de keuzes zijn die je zelf op zo’n moment ook had genomen. Rep maakt met deze kwetsbaarheid het verhaal, ondanks dat het zich in een niet echt bestaande wereld afspeelt, toch heel tastbaar en echt.

En zonder al te veel te willen verklappen over de ontknoping van het verhaal, doet deze mij toch hopen dat er nog een vervolg zal verschijnen, nu er voor mijn gevoel nog veel meer over valt te vertellen.

Ben je blij met onze leesbare, enthousiaste en eerlijk kritische recensies? Wij zijn dankbaar voor jouw support om Boekrecensies Blog op deze manier te continueren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *