Vind je Ikigai – Francesc Miralles

Aan de slag om tot je Ikigai te komen

Na het lezen van het boek Ikigai ben ik verder gegaan met deel 2: Vind je ikigai. Dit deel wordt omschreven als werkboek om actief aan de slag te gaan met het vinden van je ikigai.

De eerste hoofdstukken van Vind je Ikigai, wekt direct, net als deel 1, mijn nieuwsgierigheid. Fanatiek begin ik met lezen en de opdrachten zetten mij aan tot nadenken. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een opdracht waardoor je na gaat denken over wie je bent, wat je prettig vindt en waar je dus gelukkig van zou kunnen worden.

Een echt werkboek

De op één stapeling van deze opdrachten maakt dit boek ook echt tot een werkboek. Al snel kom ik erachter dat ik liever iets lees, dan dat ik opdrachten uitvoer. Halverwege het boek, merk ik dat ik mijn interesse kwijtraak en wat moedeloos wordt van het beantwoorden van de vragen en uitvoeren van de opdrachten. Op lang niet alle vragen heb ik een antwoord en dat frustreert. En frustratie is net wat ik niet nodig hebt om gelukkig te zijn.

Een vriendelijk gebaar of een compliment

Door de vele opdrachten, heb ik het boek bewust een periode aan de kant gelegd. Het lukte mij niet om het boek zonder frustratie, objectief en met een open mind te lezen. Gefrustreerd heb ik het dan ook een tijd aan de kant gelegd. Na enige tijd heb ik het boek er weer bij gepakt en ben de laatste hoofdstukken gaan lezen. Al snel sla ik de opdrachten over en focus me op de teksten en informatie om de opdrachten heen. En dan blijkt gelukkig worden niet zo moeilijk is: Een vriendelijk gebaar, een compliment geven, meer aandacht voor fysiek contact. Kleine acties met een grote kans op geluk.

Vier Ikigai-componenten

De meeste opdrachten in het boek heb ik uiteindelijk overgeslagen, met uitzondering van opdracht 35 waarin de vier Ikigai-componenten besproken worden. Deze vier componenten zijn eenvoudig in te vullen en geven een duidelijk overzicht van wie je bent en wat je nodig hebt.

Samengevat kom ik tot de conclusie dat het tweede deel van deze Ikigai serie mij minder geïnspireerd heeft dan het eerste deel. De eindeloze reeks aan oefeningen gaven mij niet de energie en positiviteit die ik van het boek had verwacht.

De moeite waard om te lezen?

  • Wanneer je van uitvoeren van opdrachten houdt, en daadwerkelijk aan het werk wilt gaan om je geluk te vinden: Ja!
  • Ben je meer een lezer en wordt je liever door woorden dan opdrachten geïnspireerd: tussen de regels door is er genoeg te lezen over wat je gelukkig kan maken. Maar besef je dan wel dat je waarschijnlijk de helft van het boek over zult slaan!

Productspecificaties:

  • Verschijningsdatum: november 2017
  • Aantal pagina’s: 256
  • EAN: 9789022581698

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *