Is dit een mens-recensie of een AI-recensie?

In een poep en een scheet was er ineens Artificial Intelligence, beschikbaar voor alles en iedereen in de vorm van diverse tekstrobots en taalmodellen. Lekker handig: een programma dat voor jou teksten, rapporten, blogs, samenvattingen, gedichten én recensies schrijft! “Help!”, dachten wij meteen. En wij dan? Zijn we al járen bezig om een goede website op te bouwen en waardevolle recensies te leveren, worden we ineens ingehaald door AI…

Maar gelukkig klopt dit laatste niet helemaal. En daarom even voor de lezer een samenvatting. Hoe herken je namelijk een échte (menselijke) recensie en hoe zie je dat AI deze heeft geschreven.

De eerste zin: in een poep en een scheet…. is al heel menselijk, toch?

Wat is een recensie?

Een recensie is een waardevolle bron van informatie voor consumenten (in dit geval: lezers!). Ze spelen vaak een cruciale rol bij het helpen van mensen bij het nemen van beslissingen over producten, diensten en entertainment. Of boek natuurlijk. Wie checkt er niet vooraf even een recensie alvorens een boek aan te schaffen? Bijna iedereen. Maar er zijn ook mensen die graag na afloop een recensie lezen. Klopt jouw gevoel over het boek met die van een ander? Of heb je misschien iets niet begrepen? Hoe vind je de plot van het verhaal?

Een recensie is hoe dan ook altijd fijn om jezelf te laten informeren over het boek.

AI-recensie

Met de opkomst van AI en geavanceerde taalmodellen zoals ChatGPT, is het echter steeds belangrijker geworden om onderscheid te maken tussen recensies geschreven door mensen en die gegenereerd door tekstrobots. Dit is vooral omdat AI vaak een soort van samenvatting is van vele recensies die al rondgaan op Internet of indien het over een nieuw boek gaat: mooie zinnen, weinig inhoud…

Een tekstrobot gaat daardoor niet de diepte in en heeft nog niet de kunde om kritisch te zijn over de inhoud of het gevoel van de lezer (recensent) goed te verwoorden. Ook de ‘sfeer’ van een boek is moeilijk te beschrijven.

Voorbeeld: Het boek ‘De grote cirkel’ van Magie Shipstead. Het boek is bijna magisch en sprookjesachtig geschreven, terwijl het toch een erg realistisch verhaal met zeer moderne elementen.

Het hoofdstuk waarin hun vader hen jaren later komt bezoeken maar zich niet aan hun toont, is hartverscheurend. Hij ziet dat het goed gaat met de opmerkelijke tweeling en verdwijnt voorgoed uit hun leven.

Hoe herken je een mens-recensie?

Menselijke recensies hebben vaak een persoonlijke toon, variëren in stijl en bevatten emoties, humor en persoonlijke ervaringen. Ze kunnen ook taalfouten en grammaticale onvolkomenheden bevatten. (Dat proberen we uiteraard te voorkomen, maar ja hè, we zijn ook maar mensen… :>)

Aan de andere kant zal een AI-recensie zoals die gegenereerd door ChatGPT doorgaans een consistente toon en grammatica hebben, en dat alles zonder fouten.

Persoonlijke ervaring en gevoel

Menselijke recensies benadrukken vaak persoonlijke ervaringen, quotes en unieke standpunten. Ze kunnen specifieke details bevatten over zinnen die een recensent zijn opgevallen ( zie bovenstaande opmerking over ‘De grote cirkel’) maar waar bijvoorbeeld ChatGTP nooit mee zou komen. Ook maken wij, menselijke recensente, graag vergelijkingen met andere boeken, of doen we een YouTube filmpje bij, dat past bij de inhoud of de sfeer van het boek.

Daarnaast tonen we ook emoties zoals: enthousiasme, angst, teleurstelling, opwinding of zeer kritisch-zijn. Dit proberen we natuurlijk niet overdreven op te schrijven, maar als een boek bepaalde gevoelens oproept, dan is het wel zo prettig om dat aan te geven.

Kennis en expertise:

Bij Boekrecensiesblog hebben we allemaal een expertise in een specifiek gebied opgebouwd. Of beter gezegd: we hebben ieder zo onze eigen voorkeuren qua genres.

Zo is Yvonne onze ‘feelgoodroman-expert’, weet Noortje héél veel van kinderboeken (en schreef onlangs haar eigen eerste kinderboek), leest Marga graag literatuur en over paarden en couture. Kiest Lysanne voor Young Adult of Engelstalig. Lezen Natasja en Cynthia fantasy, romans, misdaad en Young Adult. En Astrid en Selina zijn zelf schrijfsters en weten dus van wanten! Sinds kort schrijft Edwin Stok ook graag voor Boekrecensiesblog over (klassieke) films.

Daarnaast hebben we nog gastbloggers die regelmatig recensies aanbieden. En last but not least: de interviews met auteurs zijn natuurlijk ook échter-dan-echt!

Met expertise over een bepaalde genre bieden we dan ook veel inhoud over het genre, de boeken en de auteurs. ChatGPT kan informatie genereren op basis van beschikbare gegevens, maar mist echte expertise.

Hoe herken je AI recensies?

Er zijn een paar punten waardoor je recensies van bijvoorbeeld ChatGTP herkent. Sowieso de lijstjes, het veelvuldig gebruik van hoofdletters en een soort taalgebruik dat een beetje ‘kunstmatig’ overkomt. AI-recensies zijn over het algemeen consistent in hun stijl en inhoud. Als je tegenstrijdige informatie, humor of ‘rare’ standpunten tegenkomt, kan dat wijzen op menselijke recensies.

(Voorbeeld: Marga heeft vaak last van vrolijke buien en schrijft dan met een beetje humor haar recensies. Of ze is echt wel héél enthousiast over een boek. Of ze is minder enthousiast en dat merkt de trouwe lezer door het wegblijven van haar enthousiasme.)

Als je bovendien veel identieke recensies ziet die kort na elkaar zijn geplaatst, is de kans groter dat ze zijn gegenereerd door een machine zoals ChatGPT. AI-recensies zijn over het algemeen consistent in hun stijl en inhoud. Als je tegenstrijdige informatie of inconsistente standpunten tegenkomt, kan dat wijzen op menselijke recensies. AI-recensies komen soms kort en oppervlakkig over.

Twijfel, twijfel?

Als je twijfelt over de authenticiteit van een recensie, kun je overwegen andere recensies te lezen, zoals recensies van gerenommeerde critici of kranten. Hoewel deze aanwijzingen kunnen helpen bij het identificeren van menselijke recensies in vergelijking met die gegenereerd door ChatGPT, is het belangrijk om te onthouden AI met de dag beter wordt.

AI-systemen worden steeds geavanceerder, waardoor het steeds moeilijker wordt om onderscheid te maken. Op den duur zal de lezer het verschil niet meer kunnen zien.

Een bruggetje (hetgeen ook nog lastig is voor AI):

Net zoals je nu nog bij AI-foto’s de AI-modellen herkent aan handen, oren en beweging van de armen die niet kloppen, zal dit op den duur niet meer het geval zijn.

Conclusie:

Foto’s, boeken, artikelen en recensies… Bij alles zullen we steeds vaker de vraag aan onszelf stellen: is het écht? Of beter gezegd: is het menselijk of AI-gegenereerd? Het is altijd verstandig om alert te zijn bij het lezen van online recensies.

Beloofd en gegarandeerd: Het team van Boekrecensiesblog leest het boek en schrijft de recensie zelf. De hulp van ChatGTP is natuurlijk voor ons ook af en toe wel handig, maar we staan wel voor menselijke recensies. En we hopen dat nog lang te blijven doen. Supporten jullie ons?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *