De nacht van de bliksemregen

Wat zou jij doen wanneer je de mogelijkheid kreeg om door de tijd te reizen? Lana, de hoofdpersoon uit het boek ‘De nacht van de bliksemregen, heeft het antwoord op deze vraag. Wanneer ze op een dag een rond, gouden klokje met wel tien wijzers en een heleboel miniklokjes erop krijgt, is dat de start van een tijdreisavontuur. Een verhaal over een bijzonder historisch figuur, een nieuwe vriendschap en een belangrijke levensles.

recensie De Nacht van de Bliksemregen

Lana woont sinds haar moeder bij een ongeluk om het leven kwam bij haar opa in Parijs. Wanneer ze samen met hem de Eiffeltoren bezoekt, krijgt ze van een onbekende een geheimzinnig pakketje overhandigd. Er blijkt een speciaal horloge in te zitten en volgens de bijbehorende brief zou ze ermee kunnen tijdreizen. Aanvankelijk denkt Lana dat zoiets onmogelijk is, maar aan de andere kant zou dit een geweldige kans zijn om de dood van haar moeder ongedaan te kunnen maken. Midden in een hevige onweersstorm gaat Lana met het tijdreishorloge naar de Eiffeltoren, vastbesloten om een jaar terug in de tijd te reizen. Dat tijdreizen lukt, alleen is het niet naar de door Lana gekozen periode….

Klassiek tijdreisverhaal

Myron van der Velden schreef met ‘De nacht van de bliksemregen’ is een klassiek tijdreisavontuur met bijbehorende vaste ingrediënten. Zo is er een voorwerp waarmee door de tijd gereisd kan worden, ontstaat er tijdens het tijdreizen een probleem, komt de hoofdpersoon onvoorbereid in het verleden uit en moet er ontdekt worden wat je wel of niet in het verleden kunt veranderen.

Terugdraaien van de tijd

Vooral dat laatste is waar het in dit boek vooral ook om draait. Lana wil wat er gebeurd is terugdraaien. Dan kon ze verhinderen dat haar moeder met de auto zou vertrekken. Dan zou ze nog een keer met haar kunnen praten… Maar Lana komt bedrogen uit:

“Maar je moet weten dat je de tijd onmogelijk terug kunt draaien, hoe graag je dat ook wilt.
De tijd laat zich niet veranderen. De enige weg is vooruit, hoe moeilijk het ook is.”

Deze wijze woorden zijn afkomstig van niemand minder dan Gustave Eiffel, de ontwerper van de beroemde toren. Hij is degene die het horloge gemaakt heeft en Lana weer terug naar haar eigen tijd kan brengen.

“Alles gebeurt maar één keer, Lana. Het gaat erom dat je van het nu het beste maakt.”

Lana moet accepteren dat ze de dood van haar moeder niet ongedaan kan maken, dat ze de situatie moet accepteren en verder moet gaan met haar leven. Daardoor is het boek meer dan een spannend tijdreisavontuur. Het feit dat een beroemde historische figuur een belangrijke rol in het verhaal speelt geeft het verhaal een extraatje. Net als de verschillende locaties die in het boek voorkomen. Plekken die je vandaag de dag zelf kunt bezoeken. Myron heeft ze handig op een rijtje gezet achterin het boek.

Voor kinderen van 10-12 jaar

Ben je blij met onze leesbare, enthousiaste en eerlijk kritische recensies? Wij zijn dankbaar voor jouw support om Boekrecensies Blog op deze manier te continueren.

Andere tijdreisavonturen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *