Wonka – boek versus film

Wereldwijd is Roald Dahls Willy Wonka bekend vanwege zijn chocoladefabriek. Maar wie weet eigenlijk het complete verhaal van deze ‘chocoladetovenaar’? In de stijl van ‘Charlie en de chocoladefabriek’ is nu een nieuw boek geschreven: Wonka. Voor volwassenen een terugblik naar hun jeugd en voor de jeugd een nieuw modern verhaal vol humor. En om de ervaring compleet te maken is ‘Wonka’ nu ook te zien in de bioscoop als hilarische en meeslepende familiefilm.

Het boek

Te beginnen bij de cover van het boek. Zoals het hoort bij een jeugd/familieverhaal valt ‘Wonka’ meteen op door de felle kleuren en betoverende cover.

Nieuwsgierig naar het verhaal begin ik met lezen. Meteen word je het boek ingezogen en het laat je niet meer los. Het mooie is dat ik Willy Wonka uit het eerdere boek en film ken als serieus met geniale humor. Dit is ook precies wat je krijgt. Je leert Willy Wonka kennen vanaf het moment dat hij als jongvolwassene aan land komt na 7 jaar op zee te hebben gevaren. Zijn droom is niks anders dan chocolade maken, en wel de lekkerste chocolade van de wereld. Met terugblikken naar zijn jeugd kom je ook te weten waar zijn liefde voor chocolade vandaan komt.

Slechteriken

Zoals een goed verhaal betaamt zijn ook hier slechteriken aanwezig. Deze drie grootheden, die het chocolademonopolie in handen hebben, doen er alles aan om Wonka tegen te houden. Wonka laat zich echter niet tegenhouden en blijft proberen zijn droom waar te maken en chocolade te verkopen. Als Wonka wordt opgesloten en jarenlang moet werken om een wel erg vreemde schuld terug te betalen, lijkt er geen redding meer mogelijk. Maar dan ken je Wonka nog niet!

Oranje mannetje

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de herkomst van de bekende kleine mannetjes uit de chocoladefabriek: de oempaloempa’s? Ook dat krijg je te weten in dit boek. Mijn hart maakte een klein vreugdesprongetje toen Wonka het over een klein oranje mannetje met groen haar had dat zijn chocolade steelt. Ook hier zit weer een goed bedacht verhaal achter. Aan creativiteit absoluut geen gebrek bij dit nieuwe boek.

Boek versus film

Na het lezen van dit boek was ik blij verrast. Mijn omgeving had twijfels bij dit verhaal, vooral na het succes van ‘Charlie en de chocoladefabriek’. Ik werd daardoor alleen maar nieuwsgieriger. Nog vaker kreeg ik te horen: de film lijkt totaal niet op het boek! Vreemd genoeg had niemand die ik ken het boek gelezen, dus liet ik me niet tegenhouden. Maar goed ook! Samen met mijn kinderen heb ik werkelijk genoten van zowel het boek als de film. En ja, ze lijken ook gewoon op elkaar, zoals het hoort. Ik zou beide aanraden, zonder voorkeur voor volgorde. Maar vergeet vooral het boek niet te lezen, een verhaal geeft toch echt een andere beleving dan een film.

Ben je blij met onze leesbare, enthousiaste en eerlijk kritische recensies? Wij zijn dankbaar voor jouw support om Boekrecensies Blog op deze manier te continueren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *