‘De kooi’ van Marcel van de Ven

Het boek ´De Kooi´ is ongrijpbaar, bijzonder, spannend en ver van mijn bed show. Een korte samenvatting van de woorden die door mijn hoofd speelden toen ik het boek van Marcel van der Ven gelezen had.

Geheime wereld

In ‘De Kooi’ kijkt Marcel van de Ven terug op zijn leven als lid van de Unit Specialistische Operaties. Voor deze speciale eenheid heeft Marcel deelgenomen aan wereldwijde geheime gevaarlijke operaties. Zó geheim dat zelfs zijn gezin geen idee had wat hij deed, waar hij uithing en welke risico’s hij liep. Wat deze periode met hem en zijn omgeving heeft gedaan, lees je in ‘De Kooi’.

De kooi – een jongensboek?

Op de achterkant van het boek staat een citaat van Jeroen van Koningsbrugge: ‘Een retespannend, nuchter en heftig volwassen “jongens”- boek’. Nou, ook voor vrouwen met een grote voorliefde voor het lezen van romans, is ‘De Kooi’ een aanrader. Het geeft je een kijkje in een wereld die ver van de onze lijkt. Maar al lezende ontdek je dat het misschien wel dichterbij is dan je denkt. Ongemerkt waakt de Unit Specialistische Operaties over jouw en onze veiligheid.

Onvoorstelbaar werk

Marcel van de Ven neemt je mee in de zware trainingen, gevaarlijke operaties en het onvoorspelbare leven dat hij jaren geleefd heeft. Tijdens het lezen leer je hoe de Speciale Unit werkt en hoe operaties volledig geheim en ongemerkt uitgevoerd worden. Spannende acties zuigen je mee. Soms zó spannend dat je tijdens het lezen niet uit durft te ademen. Bang dat de criminele onderwereld je hoort en de operatie ontdekt wordt. Maar dan realiseer je je weer dat je alleen maar een boek leest. Een boek dat je niet meer loslaat. Adem uit!

Het kan niet goed blijven gaan

Naast de operaties en trainingen beschrijft Marcel ook zonder gêne het effect dat dit leven op hem zelf en zijn ‘burger’ leven heeft gehad. Dat dit leven zijn sporen na laat, zal je niet verbazen. Welke moeilijke keuzes Marcel hierin heeft gemaakt, welke hoge prijs hij heeft moeten betalen voor onze veiligheid, je leest het allemaal.

TV-programma ‘Hunted’

Denk je nu: die naam die ken ik ergens van? Klopt. Marcel van de Ven is voor het TV programma ‘Hunted’ op NPO3 chef recherche. Nu, na het lezen van dit boek begrijp ik zoveel meer van de houding, werkwijze en uitspraken van Marcel en zijn team bij dit TV-programma.

En ik begrijp nu beter hoe er in ons land gewaakt wordt over onze veiligheid. En dat we dankbaar mogen zijn voor mensen zoals Marcel. Mensen die ten koste van hun eigen veiligheid waken over onze veiligheid. ‘De kooi’ is écht de moeite waard om te lezen. En niet alleen voor jongens!

Ook spannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *