‘De Grisha 1: Schim en schaduw’

Gastblog van: Selina Jansen

Leigh Bardugo is een #1 New York Times bestseller auteur van fantasyboeken. De Grisha trilogie bestaat uit ongekend indrukwekkende Young Adult boeken die je meenemen naar een soort magisch oud-Rusland. Je betreedt een wereld van fantasy, een tikje magie en de ultieme keuze tussen goed en slecht.
De fantasyboeken van Leigh Burdago zijn bij elkaar gevoegd in de populaire Netflix serie ‘Shadow and Bone’.

‘Wij zijn geen heksen. Wij zijn beoefenaars van de Elementaire Natuurwetenschap. Wij zorgen ervoor dat dit land en dit koninkrijk veilig zijn.’


Grisha

Alina Starkov groeit samen met Malyen Oretsev op in Keramtzin. Het huis van de hertog, waar ze wonen, is betiteld tot weeshuis. Hier wonen namelijk weeskinderen uit de oorlog. Deze oorlog woedt sinds Ravka is verdeeld door de Schaduwvlakte.
Op een dag komen de Grisha-testers naar het huis om nieuwe Grisha-leerlingen op te sporen. Hebben de kinderen de gave voor Elementaire Natuurwetenschap? Door middel van een speciale test wordt dit bekeken. Malyen blijkt geen gave te bezitten, waarop Alina de test saboteert om een vals negatief resultaat te krijgen. Teleurgesteld gaan de Grisha-testers weer weg.


‘Ik had de Schaduwvlakte op genoeg landkaarten gezien: de zwarte scheur die Ravka had afgesneden van zijn enige kustlijn, waardoor het gebied nu geheel door land omsloten werd. Soms werd de vlakte afgebeeld als een vlek, soms als een sombere, vormeloze wolk.’

OVER DE SCHADUWVLAKTE

De volwassen Alina en Malyen gaan met hun regiment de Schaduwvlakte over. Het is belangrijk om geen geluid te maken en geen licht aan te steken, zodat de Volcra niet weten dat ze er zijn. Het grote gevaar is namelijk dat deze schaduwmonsters leven op mensenvlees.
Tijdens de overtocht wordt het regiment toch aangevallen. Als Malyen zwaargewond raakt, redt Alina zijn leven dankzij een gave waarvan ze niet wist dat ze hem had. Alina wordt meegenomen naar het Kleine Paleis waar ze wordt
getraind tot Grisha, het elitekorps dat geleid wordt door de Duisterling. De toekomst van Ravka ligt daarom in de handen van Alina. 

EEN BIJZONDER FASCINERENDE WERELD

Het eerste deel van de Grisha, ‘Schim en Schaduw’, heb ik in één ruk uitgelezen. Hierna kon ik niet wachten om de andere twee delen te lezen want Leigh Bardugo beschrijft meesterlijk een wereld die niet bestaat. Het verhaal is extra sfeervol omdat er vele onbekende, Russisch klinkende woorden worden gebruikt.

‘Mijn regiment was nog twee weken marcheren verwijderd van het kampiment bij Politznaya.’

Deze woorden moet je even goed in je hoofd knopen, want deze woorden maken de wereld van Ravka zo uniek en geloofwaardig. Leigh Bardugo weet de spanning goed op te bouwen en kan zorgen voor een geweldige plot twist. In elk boek opnieuw!

Van de Grisha zijn drie delen verschenen: Schim en schaduw, Dreiging en duisternis, Val en verlossing. 

Deze gastrecensie is van: Selina Jansen, volg haar op Instagram: @selina_jansen_books

Meer Young Adult boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *