Kampioen 2.0 in makkelijke taal

‘Kampioen 2.0’ is geschreven door de Nederlandse schrijfster Corien Oranje en is ‘hertaald’ door Jet Doedel. Het boekje is namelijk in eenvoudige taal geschreven en uitgegeven door Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Het verhaal gaat over een ware kampioen: Olivier van de Voort.

Paralympisch kampioen Olivier van de Voort

Olivier (1997) maakte op 11-jarige leeftijd een dramatisch ongeluk mee. Hij werd meegesleurd door zijn pony, doordat de pony schrok en Oliver mee trok aan een touw dat om een enkel van Olivier zat geslingerd. Zijn linkeronderbeen werd geamputeerd en Olivier was een lange tijd bezig met revalideren. Maar na revalidatie besluit Olivier om zijn geliefde hobby wedstrijdzwemmen op te pakken.

Olivier verbreekt het ene Nederlandse record na het andere en neemt deel aan zijn eerste WK in 2013. Zijn uiteindelijke droom wordt waarheid als hij mee mag doen aan de Paralympische Spelen in Rio. Daar werd hij wereldrecordhouder op de 200 meter rugslag.

​Inmiddels is Olivier ‘motivational speaker‘ en geeft hij voorlichting over voeding, heeft hij een kinderboek geschreven en geeft hij clinics aan scholen en bedrijven.

Kampioen 2.0 in makkelijke taal

Het boekje is een motiverend verhaal voor kinderen die te maken krijgen met tegenslagen in hun leven. Het is allemaal niet mooier gemaakt dan de werkelijkheid. Om de topsport te bedrijven en records te verbreken zul je hard moeten werken en vooral leren incasseren.

Verliezen hoort bij topsport. Het is vallen en opstaan. Ja, ik heb deze wedstrijd verloren. Maar mijn doel wordt daardoor steeds duidelijker. Ik wil de beste van de wereld worden. En daar wil ik alles voor doen. (pagina 86)

Makkelijke taal

In het eerste deel van het boek wordt er geschreven vanuit een alwetend perspectief. In het tweede gedeelte is Olivier zelf aan het woord. De ommezwaai is even wennen. Maar de teksten lezen gemakkelijk en snel. Ik ken het originele boek niet, maar in mijn ogen is deze ‘hertaling’ prima en prettig voor mensen die om welke redenen dan ook, kiezen voor een boek in makkelijke taal.

Aanrader?

Het boekje is zeker een aanrader voor kinderen die Olivier graag als voorbeeld zullen zien om te leren omgaan met hun handicap of ziekte. Het verhaal is wel sterk gericht op sport en niet iedereen heeft natuurlijk een doel voor ogen dat ‘de beste van de wereld’ inhoudt. Desalniettemin is het verhaal van Oliver zeer motiverend en enthousiasmerend.

Aan de ‘makkelijke taal’ zul je wel even moeten wennen want in eerste instantie komt het een beetje staccato over. Maar het went snel en het is een geweldig idee dat op deze manier het lezen wordt gestimuleerd als dit niet zo gemakkelijk gaat.

Meer boeken over sport in makkelijke taal: