Fred & Ginger

Fred & Ginger is voor echte dierenliefhebbers een lust voor het oog en voor het hart. Jackie van Laren en Petra Vollinga hebben samen een boek geschreven over hond Fred en poes Ginger, die volgens de cover proberen hun baasjes bij elkaar te krijgen. Zou dit lukken voor kerst? Hoe heerlijk om dit boek te lezen in deze gezellige tijd van kerstmis!

Liefde

Wie hard kwispelt, wordt vanzelf vrolijk. – Fred
Hoe harder je spint, hoe gelukkiger je wordt. – Ginger

Als er één hoofdonderwerp is in ‘Fred & Ginger’ dan is het liefde. Hoewel ik, ook dankzij de cover waarin Ginger op een kerstbal ligt en Fred eronder (heel schattig en grappig), had verwacht dat kerst een groot onderwerp zou zijn. Dit viel in die zin wat tegen, het verhaal had elk moment van het jaar kunnen gebeuren, op de kou na. Ook het koppelen van hun baasjes gebeurt grotendeels buiten de dieren om. Maar daarnaast is deze roman een heerlijke feelgood voor alle dierenliefhebbers.

Door de ogen van…

Wat het leukst aan dit boek is, is dat het grotendeels door de ogen van Fred en Ginger zelf geschreven is. Ieder heeft zijn eigen hoofdstukken met bijbehorende honden- en kattenquote. Er wordt dan echt gesproken vanuit het dier zelf. Dit levert heel grappige woordspelingen op. Zoals de cover al laat zien is Fred een grote lompe lobbes en Ginger een koningin, zoals elke poes uiteraard altijd is. Ook de hoofdstukken van hun baasjes worden aangeduid met: Freds mens en Gingers mens. Heel goed bedacht!

Asiel

Ideeën zijn als muizen: je moet ze najagen. – Ginger

Het is bijna cliché, een kerstverhaal met een hond in het asiel. En toch geven Jackie van Laren en Petra Vollinga een originele twist aan het verhaal. En zoals het hoort bij een feelgoodroman komt alles natuurlijk weer op zijn pootjes terecht. Wat wil je nog meer deze kerst?

Vrolijk

Ik werd vooral echt vrolijk van ‘Fred & Ginger’. Het boek leest heerlijk weg door de korte hoofdstukken. Het is geen verhaal waar je diep over na moet denken, wat juist meehelpt aan het feelgood-aspect. En de wijze levenslessen van een bazige poes en een lompe, schattige hond zijn ook echt om blij van te woorden. Al met al een toppertje voor deze kerst dus. Lekker met een dekentje op de bank en genieten van het goede gevoel van ‘Fred & Ginger’.