Clara, de eerste neushoorn in Nederland

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont tot en met 15 januari 2023 Clara, de neushoorn. Onbekend, groot, imponerend en vreemd, maar vooral anders dan alle bekende dieren. Clara vertelt het wonderlijke verhaal van de beroemdste neushoorn uit de geschiedenis. Agnita de Ranitz schreef eerder al over Zarafa, de eerste giraffe in Frankrijk. Nu schrijft ze over de reizen van Clara: een vreemd, groot wezen waar velen onterecht bang voor zijn.

Douwe Janszoon Mout

Zo kwam het dat ik, Douwe Janszoon Mout, vijfendertig jaar oud, als kapitein van de Horssen op 11 september de haven van Houghli binnenvoer.

Douwe is zeeman bij de VOC. Door gebeurtenissen op zee wordt hij als vijfendertigjarige Amsterdammer, kapitein van zijn schip. Hierdoor heeft hij de eer uitgenodigd te worden voor een groot diner in de woning van de directeur van de VOC in Bengalen.
De vrouw van de directeur, Sybilla, vindt hij betoverend, maar niet zo betoverend als haar meest bijzondere pronkstuk.

Clara

De deur zwaait open. Een vreemd wezen drentelt naar binnen. Mijn adem stokt, zoiets heb ik nog nooit gezien! Het is geen hond en geen kalf, het is groter, logger en heeft korte poten. Op zijn kop staan oren die als die van een ezel en aan de staart zit een kwast. De buik is bol, alles aan dit dier is bol. Zijn huid hangt in plooien om zijn lijf. Wat is dit voor een gedrocht?

Sybilla is dol op haar neushoorn. Maar kleine dieren worden groot, en Clara heeft nog lang niet de volwassen leeftijd bereikt. De directeur van de VOC is er klaar mee: de neushoorn gaat terug naar de natuur.
Douwe heeft een ander plan. Wat als hij de neushoorn koopt voor een symbolisch bedrag, en meeneemt naar huis, naar Nederland? Hij zal de eerste zijn die een neushoorn meeneemt naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Europa

Dames en heren, u heeft zich hier op de markt kunnen vergapen aan gedrochten en creaturen: reuzen, dwergen en andere vreemde wezens. U heeft zich kunnen verwonderen over uitheemse beesten, meerkatten, apen en dromedarissen, maar nooit ofte nimmer zag u in het keizerrijk Oostenrijk dit wanstaltige beest van meer dan tweeduizend kilo.

Douwe Mout neemt Clara, op een kar, mee op een Europese reis. In elk land is Clara een grote (letterlijk en figuurlijk) bezienswaardigheid. Velen zijn bang voor haar, maar dat maakt juist dat ze willen betalen om haar te zien. Douwe weet hoe lief Clara is, hoe ze ervan houdt om geaaid te worden of haar huid met visolie ingesmeerd te krijgen. Clara wordt goed verzorgd en lijkt tevreden. Maar is dat wel zo? En zal er ooit een eind komen aan haar populariteit?

Boekpresentatie

‘Heeft u wel eens gezien hoe aandoenlijk een jonge neushoorn is?’ start Agnita haar intro van Clara, de eerste neushoorn in Nederland.

Namens Boekrecensies Blog mocht ik aanwezig zijn bij de boekpresentatie van Clara, de eerste neushoorn in Nederland. Schrijfster Agnita de Ranitz vertelde enthousiast over haar boek en over Clara. De stukjes die ze voorlas uit het boek spraken me zo aan dat ik al in de trein naar huis ben begonnen aan het boek.

Ik heb het boek met plezier uitgelezen. Dit is een boek voor iedereen, toegankelijk, begrijpelijk en interessant. Geschiedenis, ook voor wie weinig interesse in geschiedenis heeft. Nooit saai en met een prettige schrijfstijl. Ik ben benieuwd, welk dier komt er in Agnita’s volgende boek naar Nederland?

Nog meer bijzondere boeken over bijzondere dieren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *