Gebiologeerd – Jan van Hooff

Wat een leven lang apen kijken mij leerde over de mensheid – en mezelf

Mamma’s laatste omhelzing

Na het lezen van Mama’s laatste omhelzing van Frans de Waal is vooral de daarin omschreven iconische laatste omhelzing tussen chimpansee Mama en Jan van Hooff mij bijgebleven. Het boek Gebiologeerd kon ik dan natuurlijk ook niet aan mij voorbij laten gaan.

Primatoloog Jan van Hooff, ook wel bekend als ‘de Nederlandse David Attenborough’, is de kleinzoon van Johan Burgers, oprichter van Burgers’ Zoo, en is dan ook opgegroeid in deze dierentuin. Van Hooff studeert biologie in Utrecht en Oxford en promoveert op een onderzoek naar social gedrag en communicatie bij mensapen. Van Hooff wordt hoogleraar ecthologie en socio-ecologie en is tegenwoordig regelmatig te zien en horen op tv en de radio.

In ‘Gebiologeerd’ spat de liefde voor mens, dier en natuur eraf!


Gebiologeerd is de autobiografie van Jan van Hooff. Het boek zit vol interessante anekdotes over onder andere zijn jeugd in de dierentuin tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn bijzondere carrière, vriendschappen met onder andere Frans de Waal en de onderzoeken waaraan Van Hooff heeft gewerkt. Intrigerend is bijvoorbeeld is het verhaal van Jan en zijn broer Antoon, inmiddels directeur van de dierentuin, die samen dwars door Europa reizen op zoek naar inspiratie voor vernieuwingen en het bouwen van moderne dierverblijven, waar Burgers’ Zoo internationaal om bekend is komen te staan.

Aan alle kanten spat de liefde voor mens, dier en natuur van de pagina’s af. Interessante wetenschappelijke onderzoeken en uitkomsten wisselen af met humoristische anekdotes en levendige omschrijvingen. Jan van Hooff weet op een indrukwekkende manier aan te tonen dat emoties als verdriet en verzoening niet alleen voorkomen bij mensen, maar ook net zo goed bij apen. Gebiologeerd is al met al een vlotte, interessante en informatieve autobiografie.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *