Clap when you land

Wacht, bestaat dit? Een young adult-boek in rijmvorm? In het Engels wordt dit ook wel een verse novel of novel-in-verse genoemd. Elizabeth Acevedo staat hier zelfs om bekend. Clap when you land heeft ritme, stijl en een emotioneel verhaal.

Twee zussen die geen van beide afweet van het bestaan van de andere. Die één woont in de Verenigde Staten en de ander de Dominicaanse Republiek. Twee levens totaal verschillend, behalve dat ze allebei dezelfde vader hebben. Tot hun 17e was dit een lang bewaard geheim.

Vliegtuigongeluk

De levens van Camino en Yahaira worden overhoop gehaald wanneer hun vader één van de vele slachtoffers blijkt te zijn van een neergestort vliegtuig. We lezen van beide kanten hoe zij omgaan met dit verdriet, het verlies, maar ook de relaties met familie, vrienden en vriendin. 

Verenigde Staten vs Dominicaanse Republiek

Clap when you land laat ons niet alleen maar de emoties voelen, we leren ook meer over de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek. De goede, maar ook de slechte dingen. Dit is erg knap gedaan en je krijgt een goed beeld bij beide landen van de zussen. Zo snap je hen ook beter en de keuzes die ze maken.

Rijmvorm

Het verhaal is dus geschreven in rijmvorm. Om elk personage een eigen persoonlijkheid te geven, heeft Acevedo ervoor gezorgd dat de versen anders zijn. Waarbij we Camino hebben met drie zinnen, heeft Yahaira een twee-zinnen-verse. Dit vind ik erg knap gedaan, want je merkt toch een groter verschil tussen de karakters.

Laat de rijmvorm je niet afschrikken: Clap when you land leest erg makkelijk en is goed geschreven. Je zal er al snel inzitten en verder willen lezen over wat er gaat gebeuren met Camino en Yahaira.

Prachtig geschreven, een aanrader!

Meer Young Adult:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *