Achter een lens gevangen

‘Achter een lens gevangen’ is geschreven door Anneloes Tieleman en uitgegeven door Boekscout. Het boek gaat over een romance tussen twee vrouwen.

Pride Amsterdam 2022

Aanstaand weekend is Canal Parade van de Pride in Amsterdam. Dit is een evenement om te vieren dat je in Nederland kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Negen dagen per jaar bepalen LHBT’s (Lesbisch, Homo, Biseksueel en Transgender) de norm in de hoofdstad.

Tot nu toe hebben we weinig aandacht besteed aan LHBT ‘s op deze website, met uitzondering van de romans ‘Louis en Louise’ , ‘Het Leningrad dieet’ en ‘Stukjes van David‘.

Op de valreep komt daar dit boek van Anneloes Tielman bij. Gelukkig maar, want uiteraard zijn we bij Boekrecensiesblog trots op de vrijheid die we in Nederland hebben om je eigen manier van leven en liefde te bepalen. En juichen we iedere goede roman over dit onderwerp toe.

Achter een lens gevangen

‘Achter een lens gevangen’ is een lang verhaal dat gaat over Phileine, een jonge vrouw die wil wegvluchten voor haar dominante moeder en verstikkende jeugd in het Franse dorpje Port-la-Nouvelle. De enige plek waar Phileine rust vindt is achter de lens van haar Leica R7 en in haar vertrouwde, donkere doka. Maar dan ontmoet Phileine in de zomer van ’93 de mooie en onafhankelijke Rosemarie, een succesvolle galeriehoudster én… de beste vriendin van haar moeder.

Rosemarie wakkert nieuwe gevoelens aan bij Phileine en neemt haar mee in een liefdevol avontuur.

Het verhaal heeft een min of meer open einde en wie weet komt er nog een mooi vervolg op dit boek.

Schrijfstijl en slow-reading

Het boek is prettig geschreven als je van ‘slow-reading’ houdt. Het gaat vooral veel over gevoelens en de handelingen van de hoofdrolspelers worden vaak tot in detail beschreven. Niet alleen bij alledaagse dingen, maar vooral ook wanneer de liefde tussen twee vrouwen wordt bedreven. Dit is opwindend en romantisch gedaan en absoluut nergens vulgair of over-the-top.

In het boek komen niet veel personages voor. De personages die wel een rol spelen worden goed uitgediept en als lezer ga je een beetje van hen houden. De omgeving, de natuur en het dorpje worden zo beschreven dat je al snel het gevoel krijgt er ook ter plekke te zijn.

Is ‘achter een lens gevangen’ een aanrader?

Het boek is zeker een aanrader voor iemand die met dit onderwerp bezig is. Het boek wint er geen doekjes om en is zeer openminded. Het lijkt mij ook een fijn boek voor jonge meiden die meer over dit onderwerp willen lezen.

Wat mij betreft is het een prima New Adult boek. Als literaire roman mist het voor mij echter wat extra ‘s qua verhaallijnen, maatschappelijke context en gebeurtenissen.

Mocht je het boek aan iemand cadeau willen geven: het ziet er fraai vormgegeven uit, leest prettig en met 290 pagina’s is het echt wel een groot cadeau!

Mini-interview met Anneloes Tieleman:

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?

Er zijn tot nu toe weinig romans geschreven over de liefde tussen twee vrouwen. Zeker toen ik opgroeide, heb ik herkenbare liefdes- en levensverhalen, rolmodellen en personages gemist. Dat heeft me ertoe gezet om de roman te schrijven die ik zelf graag had willen lezen. 

Voor welke doelgroep heb je dit boek geschreven en in welke genre vind je zelf dat dit boek het beste past?

Jongvolwassenen en dan vooral vrouwen. Zelf vind ik dit boek een coming of age en een liefdesverhaal, dat Phileine op vrouwen valt, vind ik bijzaak en niet de kern van het verhaal. 

Het boek gaat voornamelijk over gevoelens, liefde en de liefde wordt vaak bedreven (tussen twee vrouwen). Is met name dat laatste moeilijk om over te schrijven of doe je dit met groot gemak en veel plezier?

Vaak worden seksscenes afgekapt, zowel in boeken als in films. Ik doe dat soms ook, maar niet altijd, want ik vind het vaak een toevoeging tot het verhaal, het personage en de relatie. Ik vond het op het begin moeilijk om het te omschrijven zoals ik dat wilde, omdat ik toch ergens een stemmetje in mijn hoofd hoorde van; wat zouden mensen er wel niet van vinden, maar toen ik dat eenmaal kon negeren, vind ik dat het mooi tot uiting is gekomen in mijn debuutroman. 

Heb je lang gedaan over dit boek? Hoe vaak, waar en hoe schrijf je?

Ik heb er ongeveer twee jaar over gedaan. Ik schrijf het liefst iedere dag in mijn schrijfkamer op mijn laptop. En ik draag mijn notitieboekje overal mee naartoe, je weet nooit wanneer iets mijn aandacht trekt en mij op ideeën brengt. 

Heb je al een idee voor een volgend boek?

Op dit moment ben ik met twee boeken bezig (niet tegelijkertijd); Deel 2 van Achter een lens gevangen, want ik had nog niet het gevoel dat ik klaar was met Phileines leven en mijn andere boek is een heel ander genre, Science fiction roman, maar dat houdt het juist leuk, vind ik. 

Zou je de lezers van ons Boekenblog nog iets willen meegeven?

Ik hoop dat het verhaal een inspiratie kan zijn om hun eigen dromen na te jagen en veel plezier daaraan beleven.

Met dank aan Anneloes Tieleman en wij wensen haar veel succes met deze roman en haar nieuwe roman!

Boeken genoemd in deze blog: