Stephen King: meer dan de king of horror

Er zijn maar weinig schrijvers zo productief als Stephen King. Misschien ken je hem vooral van zijn horrorverhalen, maar de man heeft zo veel soorten verhalen geschreven. Recent las ik ‘Later’ en ‘Billy Summers’. Aanraders!

Later cover van Stephen King

‘Later’: over een jongen die de doden ziet

Eerlijk is eerlijk, toen ik ‘Later’ kocht dacht ik eigenlijk dat ik ‘Billy Summers’ had gekocht. Vaak zie ik in de boekhandel dat er een nieuw boek is van King, maar koop ik ze vervolgens als e-book. Dat doet ik vaker met boeken waarvan ik denk dat ik ze maar een keer ga lezen. 

Goed, naar de inhoud van het verhaal. ‘Later’ is het verhaal van Jamie Conklin, zoon van een literair agente. Je komt er al snel achter wat hem zo bijzonder maakt: hij kan met net overleden mensen praten. Via Jamie leer je dat de pas overledene niet kan liegen, iets dat soms best handig is. Bijvoorbeeld als iemand niet weet waar zijn vrouw de kostbare sieraden verstopt heeft. Spannend is ‘Later’ naar mijn idee niet, wel bovennatuurlijk. En heel goed geschreven. Het interessantste aan de boeken van Stephen King? Je krijgt een inkijkje in de Amerikaanse cultuur, in het leven van redelijk normale mensen. Al is er met de hoofdpersoon wel altijd iets bijzonders.

Scherpschutter Billy

Ook in Billy Summers gebeurt dat. Billy is een scherpschutter, opgeleid bij de Amerikaanse mariniers. Als hij na een militaire missie uit het leger gaat, weet hij niet goed wat hij moet gaan doen. Tot iemand hem wil inhuren om een bad guy te doden. Dat is het begin van een carrière als huurmoordenaar. Maar Billy blijft bij het standpunt dat hij alleen slechte mensen wil doden. Als lezer leer je hem kennen op het moment in zijn leven dat hij vindt dat het tijd is met pensioen te gaan. Hij gaat nog één laatste opdracht aannemen. En wat je al aan voelt komen: die verloopt niet zoals gepland. Deel van zijn opdracht is dat hij op moet gaat in een redelijk standaard buurt in een Amerikaanse stad, iets dat hem goed lukt. En waardoor je dus weer dat inkijkje krijgt.

Maybe a chilly story needs a chilly writing room, he thinks. It’s as good an explantation as any, since the whole story is a mystery to him, anyway. 

Uit Billy Summer – Stephen King

Het abnormale geloofwaardig maken

Stephen King is voor mij vooral een schrijver die er op meesterlijke wijze in slaagt om iets dat niet ‘normaal’ is geloofwaardig te maken. Vooral door hoe hij personages beschrijft en door ze te verbinden met feiten en de recente (Amerikaanse) geschiedenis. Dat deed hij ook meesterlijk in zijn boek over de aanslag op Kennedy, 22/11/63. Stiekem nog een derde tip uit zijn recente oeuvre dus… Daarbij schrijft hij geweldig – je zit heel snel in het verhaal.

Covers van Stephen King boeken

Nu ben ik heel benieuwd: lees jij wel eens boeken van Stephen King? En zo ja, wat is je favoriet? Mijn volgende boek van hem wordt in ieder geval Fairy Tale.