Suggesties voor een boekenprogramma op tv

Onlangs hoorde ik van iemand dat programma’s over boeken op tv verreweg de saaiste éver zijn. “Die slaapverwekkende gesprekken met auteurs kán echt niet meer”, was het statement, waar ik een beetje van schrok. Eerlijk gezegd vond ik ze altijd wel goed, vooral als ik het boek kende of wanneer het op mijn nog-te-lezen-lijstje stond.

Maar lees vooral verder want met onze ruime ervaring aan boeken-lezen, hebben wij wel enkele suggesties!

Boekenprogramma op tv: oersaai & oubollig?

De boekenprogramma’s worden vaak als oersaai en oubollig bestempeld. Welke programma’s vraag je je nu af, maar dat is lastig te zeggen want de meesten houden geen tv-seizoen stand. Er zijn er een paar geweest die best leuk waren, maar de kijkcijfers waren kennelijk zo dramatisch laag dat ze al snel een stille dood stierven. Het boek van de maand op DWDD deed het stukken beter. Daar maakte menig boekhandel gebruik van door deze boeken extra in de spotlights in de winkel neer te zetten.

Ook in recensies wordt deze verworven titel altijd wel benoemd.

Welk concept voor een boekenprogramma op tv?

De televisie-wereld heeft eigenlijk nooit een goed concept gevonden om de boekenwereld aan de man te brengen. Komt dit door het feit dat veel mensen niet geïnteresseerd zijn in boeken lezen? Ja natuurlijk, maar let op: Heel Holland Bakt is super populair, terwijl er echt net zoveel mensen helemaal niet van plan zijn om taarten te gaan bakken. Misschien wel om taarten te eten, maar het is toch vooral de opzet van het programma dat het zo leuk maakt voor een heel breed publiek.

Hetzelfde geldt voor tal van andere programma’s. Ook al is het jouw hobby of interessegebied niet, programma´s zoals bijvoorbeeld Expeditie Robinson, The masked singer, Wie is de mol?, B&B vol liefde en Kamp Koningsbrugge worden zeer hoog gewaardeerd. En wat dacht je van internationale programma’s zoals The Repair Shop, Outback Truckers, Say yess to the dress en Married at first sight? Dat zijn vast jouw hobby’s ook niet, en toch kijken er vele mensen naar.

Ons voorstel voor toch boeken op tv!

Een volledig programma over boeken zit er dus niet in. Maar wij dachten zo: als je nu eens in die populaire programma’s een boek ‘propt’ …?

Net als in de wijlen-talkshow ‘De Wereld Draait Door’ het slechts een maandelijks item was, en toch enorm werd gewaardeerd door de kijkers, lezers én de auteurs!

Ik roep maar wat:

 • Zo zou je in iedere aflevering van The Repair Shop een goed boek van een extra mooie hardcover kunnen laten voorzien en iets over de inhoud vertellen.
 • Je zou een ‘The masked author’ een plaatsje kunnen geven naast de ‘The masked singer’,
 • in Expeditie Robinson een paar boeken kunnen verstoppen op het eiland die punten opleveren als ze ook nog eens worden gelezen (ze hebben toch tijd zat vanwege gebrek aan mobieltjes en tv).
 • B&B vol liefde wordt dan gewoon ‘Boek & Breakfast’ met vooral boeken over de liefde
 • en deelnemers van Kamp Koningsbrugge zullen toch echt ook een boek van A tot Z moeten lezen tijdens hun spaarzame rustmomenten.

of korte spin-offs zoals:

Say yess to the book!, Read at first sight en Heel Holland leest! Toch???

Zo zijn er natuurlijk tal van voorbeelden te verzinnen waardoor auteurs meer aandacht krijgen en boeken lezen steeds populairder wordt.

Nu, ik ga weer een boek lezen want na een avondje tv heb ik het wel gezien. Niets boeiend en zeker niet zo boeiend als het boek dat ik nu aan het lezen ben.

Nu we het er toch over hebben:

One Response to “Suggesties voor een boekenprogramma op tv

 • Boekenlezer
  1 jaar ago

  Verstoppen in een ander programma vind ik een slecht idee. En maar wachten op dat boek en verder in slaap vallen. De genoemde programma’s zijn van een andere categorie.
  Wie weet: boek zoekt lezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *