Bernadette Banner – Make, sew and mend

Het sierlijke, Engelstalige boek ‘Make, Sew and Mend’ is geschreven door Bernadette Banner. Zij is een populaire YouTuber met maar liefst 1,6 M volgers. En nu dan een boek van haar. In deze blog zal ik je laten kennis maken met Bernadette en haar unieke kennis en kunde.

Bernadette Banner

Bernadette oogt als een dame uit een ander tijdperk. Dit imago past goed bij haar kennis over historische mode, vooral uit het Victoriaanse en Edwardiaanse tijdperk. Haar ‘niche’ lijkt klein maar omdat ze ook gaat voor duurzame mode (sustainable fashion) wordt ze alsmaar populairder.

Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat ze de tijdgeest mee heeft. Nu we allemaal standaard in joggingkleren en sneakers rondlopen, is er ook vaak een verlangen naar de tijd dat mensen nog aan ‘dressing up’ deden. Of noem het gerust een quilty pleasure om de kostuums en korsetten te zien en bewonderen. Dit vertaalt zich ook in de vele kostuum- en dramaseries op Netflix en HBO waar we ons vergapen aan de mooie jurken en met verbazing kijken naar de korsetten en de kleding-etiquette die in onze tijd nauwelijks een rol meer speelt.

Video’s

De video’s van Bernadette Banner duiken de diepte in en zo laat ze zien hoe kostuums in elkaar zitten, hoe Victoriaanse vrouwen een wespentaille ‘fake-te’ en hoe bijvoorbeeld Hollywood films soms blunderen met historische kleding in films. Bernadette neemt de tijd en haast zich vooral niet om een korte, krachtige boodschap over te brengen maar maakt er bijna mini-documentaires van.

Make, sew and Mend

Dit boekje kreeg ik voor mijn verjaardag en als kostuum- en hoedenmaakster was dit natuurlijk een schot in de roos. Maar naaisters en creabea’s die liever breien, haken of schilderen, is dit ook een leuk en leerzaam boek. Bernadette is in alle opzichten een creatieve geest en oriënteert zich ruim. Ze naait voornamelijk met de hand of een oude mechanische naaimachine. Ze laat tevens zien hoe je kleding zelf kunt repareren. Duurzaamheid staat hoog in haar vaandel.

Het boek is echt een naslagwerk dat vooral heel gedetailleerd is. Waar haar video’s ook veel van haarzelf laten zien of historisch beeldmateriaal, is ‘Make, Sew and Mend’ een boek dat meer op een lange tutorial lijkt en je steek-voor-steek van alles leert. Ook goed voor beginners die iets moois willen maken maar niet willen investeren in een geavanceerde naaimachine.

Inhoud

Om een idee te geven over waar het boek in detail over gaat, zal ik een paar hoofdstukken (in het Nederlands) opnoemen:

  1. Naaien is van alle tijden
  2. Essentiële hulpmiddelen
  3. Alles over steken (rijgen, combinatie steek, gewone steek, visgraat steek, quilt steek etc)
  4. Het afwerken van randen
  5. Persen en strijken
  6. Sluitingen, knoopsgaten en haakjes zelf maken met de hand
  7. Gevorderde naaitechnieken
  8. Aanpassingen in kleding maken
  9. Maak kleding duurzaam en tijdloos
  10. Alles is te repareren!

Aanrader

Het boek is zeer een schatkist voor creabea’s die graag met textiel, in welke vorm dan ook, bezig zijn. Maar ook voor Zero-waste liefhebbers die misschien nog nooit iets zelf hebben gemaakt of gerepareerd, maar er wel over denken om dit te gaan doen.

Daarnaast is het boek ook leuk voor Cosplay-ers en mensen die hun eigen kleding maken voor LARP (= Life Action Roleplay) evenementen, festivals of Fantasy fairs. Tegenwoordig zijn er veel van dit soort ‘events’ en lijken ze ieder jaar in aantal en aantallen bezoekers toe te nemen.

Voor een ieder ander zou ik haar video’s graag aanraden want ze brengt het allemaal ontzettend leuk en stijlvol en je zult je verwonderen over al haar kennis en de mode uit het verre verleden.

Meer over Victoriaanse kostuums en kleding:

MargaStyle.nl (ook kleding te koop)

Meer boeken over duurzaam leven en mode:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *