‘Green Designed Fashion’: beter te vroeg dan nooit…

Green designed fashion’ is geen nieuw boek maar is geschreven in 2008. De nieuwe collecties (voor het voorjaar 2021!) van modedesigners worden nu alweer gepresenteerd. En dan blijkt het boek toch actueel en hoopgevend te zijn!

Green Designed fashion

Al een tijdje ligt, tussen mijn stapel ‘nog te lezen boeken’, het boek ‘Green Designed Fashion‘ van Christine Anna Bierhals. Het boek ziet er mooi uit. Vierkant formaat, aantrekkelijke voorkant en een beetje een combinatie van glossy en alternatief. Een eco-fashion glossary!

Pagina voor pagina komen er designers met foto’s van hun ideeën over mode, trends en ontwerpen langs. Onbekende namen maar ook bekende namen zoals Filippa K, American Apparel en Levi’s. Op de linkerpagina twee kolommen met tekst en uitleg: Engelstalig en Duitstalig.

In korte stukjes wordt geschreven hoe de designers bezig zijn met het milieu en hun eigen collecties. De meesten blinken uit in creativiteit maar zijn ook innovatief. ‘Sustainability’ is een woord dat (gelukkig!) vaak wordt genoemd, even als ‘environmentally friendly’ en ‘social responsible’. Stuk voor stuk leggen zij uit waar hun nadruk op ligt. Bij de één is dat vooral de keuze van materialen (grondstoffen), bij de ander is dat support aan een organisatie of doelgroep.

Zuinig zijn met grondstoffen is een goede zaak

De designers, uit alle landen van de wereld, zijn van goede wil en doen er alles aan om hun branche te ‘vergroenen’. Een goede zaak, want bij ‘mode’ denken we al gauw aan nog-prima-kleding die je niet meer kan dragen omdat ze zó ‘uit’ zijn en dus niet meer acceptabel in het straatbeeld zijn. Of aan goedkope massa productie van de lage lonen landen waarbij uitbuiting een feit is. En vooral de slechte kwaliteit die er voor zorgt dat je na vijf wasbeurten het kleding stuk al weer weggooit.

Een domper op de feestvreugde

Het boek is prettig te lezen en straalt hoop en moed uit. Joepie! De wereld is aan het veranderen, nog even en we wonen in groene steden met frisse lucht en we dragen kleding waarbij we geen schuldgevoelens ervaren.

Maar dan de domper: het boek is uit 2008! We zijn alweer dik twaalf jaar verder en er lijkt helemaal niets veranderd. Sterker nog, de keuze voor de consument is beperkt geworden tussen spotgoedkope massa-productie kleding of peperdure merkkleding.

Green designed fashion = Groene toekomst?

Maar ik blijf positief. Het is een mooi boek, was wellicht erg vernieuwend in 2008 en een feit is wel dat termen als ‘ethical-trade’, ‘Fair trade’, ‘sustainability‘ en ‘organic cotton-label’ en ‘recycling’ begrippen zijn geworden die iedereen kent en nastreeft.

Bovendien wordt het langzaam maar zeker steeds gewoner dat mode-designers hiermee bezig zijn. Tel de problemen van de corona-tijden erbij bovenop; en zuinig, vernieuwend en innovatief zijn, worden steeds meer een feit dan uitzondering.

Nu is het hopen op een vervolg van dit boek over alle designers die met hun vernieuwende ideeën voet aan de grond hebben gekregen en wel degelijk de massa-consument hebben bereikt. En de wereld een stukje ‘groener’ hebben gemaakt.

Meer boeken over ‘duurzaamheid’ en mode:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *