‘Zo kan het ook’ optimistisme & duurzaamheid
‘Zo kan het ook’ heeft als subtitel: ‘Optimistisch over een gezamenlijke bio-geïnspireerde toekomst’ en is geschreven door Jaco Appelman, Mireille Langendijk en Anoek van der Leest. Het boek heeft een collectief doel: de Groene Revolutie. Het laat zien hoe we daar allen aan kunnen bijdragen.
Dennis Storm aan het (voor)woord
Dennis Storm opent het boek ‘Zo kan het ook’ met een voorwoord en zijn visie. We kennen hem door zijn inspirerende boeken om bewust, en met passie, duurzaam te leven. In ‘De schoonheid van de groene revolutie‘ kun je hier alles over lezen. Dennis is kort en krachtig en slaat meteen de spijker op z’n kop:
“De natuur is niet afhankelijk van ons. Wij zijn afhankelijk van haar.”
Bio-inspiratie
‘Zo kan het ook’ is een mooi boek qua layout, heeft prachtige foto’s en is ‘lekker’ leesbaar ingedeeld. Het is optimistisch en realistisch van aard. We willen allemaal een gezonde leefomgeving. We zullen daarom oplossingen moeten vinden voor de problemen waar we nu tegen aan lopen. De klimaatsveranderingen, luchtvervuiling, het overschot aan (plastic) afval en het verlies aan bio-diversiteit.
Het boek biedt ‘bio-inspiratie’ dat wil zeggen: alle ideeën en filosofieën worden besproken die bijdragen aan het regenereren van natuurlijke systemen.
‘Zo kan het ook’ is opgedeeld in drie richtingen en thema’s
Biomimicry, biophilia en circulaire economie zijn de drie richtingen die steeds meer gebruikt worden om producten, processen en systemen te vernieuwen zijn. Wat dit precies betekent, wordt uitgelegd in heldere taal.
Hierna gaat het boek verder met thema’s zoals: water, energie, voedsel, infrastructuur, werken, wonen, producten, recreëren en leeftijd. Per thema wordt achtergrondinformatie besproken. Voorts zijn er voorbeelden uit de natuur. Daarna komen er specialisten en/of initiatiefnemers aan het woord. Dit zijn mensen die al vernieuwend en duurzaam bezig zijn en vertellen over hun motivatie en activiteiten.
Optimisme!
De dubbele pagina’s, waar voorbeelden worden getoond van daadwerkelijk initiatieven en projecten, zijn het meest optimistisch. Voorbeelden bij het thema ‘Leefstijl’: ooit gehoord van ‘plogging’ ? Dat is een workout waar jouw leefomgeving schoner en opgeruimder van wordt. Joggen en opruimen! Deze sport is uit Zweden komen overwaaien en een mooie intervaltraining. Meer voorbeelden: De ‘Zero waste’ boeken en het boek ‘Weg ermee’ van Dennis Storm, die pleiten voor een leven zonder verspilling.
En wat dacht je van (bij het thema producten): bedrijfjes waar je kleding kan lenen of elektrische deelauto’s. Of bedrijfjes die truien maken van oude wollen truien, vlas en PET-garen. En een bedrijf dat nieuwe huishoudelijke producten maakt van oud textiel. Of één die tassen en jassen maakt van oude parachutes. En een bedrijf dat koffiekopjes maakt van koffiedik. Bij de laatstgenoemde gaat bovendien ook nog eens een deel van de winst naar een schoolproject voor kinderen van Ethiopische boeren.
Kortom, veel projecten en initiatieven die hoop geven en inspiratie bieden voor iedereen om verspilling van grondstoffen tegen te gaan.
De Groene Revolutie
De deskundigen en/of initiatiefnemers die aan het woord komen, leggen duidelijk uit wat hen drijft om nieuwe (groene) paden te bewandelen. Nieuwe beroepen, nieuwe bedrijven en vooral een nieuwe manier van denken. Kortom: op naar een gezamenlijke bio-geïnspireerde toekomst!
Ik kan het boek iedereen aanraden want (noodzaak tot) verandering roept vaak angst en soms zelfs weerstand op. Dit boek schept vertrouwen in een groene toekomst omdat het geen plannen en rapporten laat zien, maar mensen die nu al duurzaam werken en leven.
Zo, en nu een rondje gaan ‘ploggen’… voor mijn conditie en ondertussen een hoop zwerfafval opruimen. Wie doet mee?