Plasticsoep is troep

Schrijfster Annemarie van de Brink heeft van Plasticsoep is troep een echt informatieboek voor de jeugd gemaakt. De hapklare stukjes tekst sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen en de aansprekende foto’s en illustraties vullen de teksten prima aan.

Wat is milieuvervuiling en wat kan je er tegen doen?

Milieuvervuiling is een actueel onderwerp. Zeedieren en vogels met plastic in hun maag en stranden die bezaaid liggen met plastic afval. Je kunt er letterlijk en figuurlijk niet meer om heen en het is tijd voor actie. En dat begint al bij de jeugd. In het boekje Plasticsoep is troep wordt op een leuke manier aan kinderen van de basisschool uitgelegd wat plastic soep is. En belangrijker misschien nog wel: wat kun je ertegen doen?

Milieuvervuiling, klimaatverandering, recycling; het zijn thema’s waaraan op basisscholen al veel aandacht wordt besteed. Plasticsoep is troep sluit hier prima op aan. In samenwerking met de Plastic Soup Foundation heeft educatieve uitgeverij Zwijsen dit informatieboekje samengesteld. Maar er is meer dan alleen het boekje. Via een speciale website van de Plastic Soup Foundation De Wereld van OZ  kunnen kinderen nog veel meer informatie vinden of filmpjes bekijken en leerkrachten kunnen er lespakketten downloaden.  

Niet teveel woorden

De teksten zijn makkelijk leesbaar waardoor kinderen van verschillende leesniveaus informatie kunnen begrijpen. Veel van de tekst staat in aparte kadertjes of is in de vorm van weetjes, een mopje of een quiz gegoten.

Beelden zeggen vaak meer dan woorden

Geen volle bladspiegels met tekst dus, maar genoeg ruimte voor illustraties en foto’s.  Een foto van een dode vogel met plastic troep in zijn maag zegt immers meer dan duizend woorden. En een infographic laat vaak duidelijker zien hoe plastic bolletjes uit je doucheschuim in een vissenmaag belanden dan een grote lap tekst.

Wat kan je er zelf aan doen?

Het boek geeft niet alleen uitleg over wat plastic soep is, maar geeft ook tips wat je tegen het probleem kan doen. Zorg dat je zelf zo min mogelijk plastic verpakkingen gebruikt, zorg dat je afval goed gerecycled wordt of maak kunst van afvalplastic.

Plasticsoep is troep Leuk en leerzaam voor alle kinderen

Plasticsoep is troep is een leuk informatieboek voor kinderen van een jaar of 9, 10. Zij leren op een afwisselende een speelse manier over dit milieuprobleem. Maar ook voor jongere kinderen is het boek vanwege die mix tussen eenvoudige teksten, de sprekende illustraties en de fraai vormgegeven website van de Plastic Soup Foundation een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *