Leven zonder afval!

Het zero waste project van Jessie en Nicky Kroon gaat over leven zonder afval. Hoe leuk en makkelijk is een leven zonder afval? Met deze vraag ben ik het boek ‘het zero waste project, een leuker leven met minder plastic’ gaan lezen.  

En absoluut niet met de gedachte om een goeroe te worden op het gebied van no waste leven. Nee, puur uit nieuwsgierigheid en om inzicht te krijgen in die berg afval die elke week voor de vuilnisman op onze stoep staat. 

Twee dingen geleerd 

Na het leven van ‘het zero waste project heb  ik twee dingen geleerd: Zero waste doe je niet zomaar én het is de moeite waard! Eenvoudig minder afval produceren tot het niveau nul, is een droom. Of als je Jessie en Nicky moet geloven, aan het begin bijna een nachtmerrie. 

Ongemerkt produceer je elke dag veel afval. Van plastic om je koekje bij de meeting, tot een bak vol plastic bij het koken. Wanneer je besluit om minder afval te produceren, kom je met weinig boodschappen uit de gewone supermarkt thuis. Bijna alles is voorverpakt of per stuk verpakt. Alles om ons als klant te pleasen en zo’n vers maar zeker ook zo’n mooi mogelijk product te verkopen.  

Aan het werk! 

Wil je toch een goede voorraad thuis hebben, zonder veel afval? Dan moet je ‘aan het werk en op pad’. Want weet jij waar jouw dichtstbijzijnde zero waste winkel zit? En ga er maar vanuit dat boodschappen doen, zeker in het begin, meer tijd kost.  

Zijn dat redenen om toch maar niet zero waste te gaan leven? Absoluut niet. Al lezende heb ik wel ontdekt dat een volledig ‘zero waste’ leven (voorlopig) niet bij mij en mijn gezin gaat passen. Om toch de afval berg enigszins te reduceren heb ik kleine aanpassingen gedaan aan de hand van de vele tips die Jessie en Nicky in het boek geven. Zo komen er hier in huis geen plastic wattenstokjes meer, hebben ik biologische wattenschijfjes gekocht, drink ik alleen nog maar losse thee en koop ik zoveel mogelijk groente zonder verpakking.  

Bewustwording creëren 

Tevens ben ik mij nog meer bewust geworden van het nut van goede, natuurvriendelijke en plasticvrije cosmetica. Diegene die mij volgen via mijn eigen site, weten dat ik reviews heb mogen doen van een bedrijf die uitsluitend natuurlijke cosmetica verkoopt. Zowel voor mijn eigen lijf als voor de natuur waar we hopelijk nog heel lang van mogen genieten, is het de moeite waard om bewust om te gaan met ons afval, lijf en onze toekomst. 

Kun je daarbij wel wat informatie, tips en inspiratie gebruiken? Dan is het boek ‘’het zero waste project’ absoluut een aanrader. Veel leesplezier en ik ben benieuwd: wat worden jouw eerste vier stappen naar een zero waste leven?  

Meer over dit onderwerp:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *