Lezen om te leren schrijven

Kun je een goed boek schrijven als je zelf nooit boeken leest? Dat is een vraag die wij weleens in het team bespreken. Van boeken lezen leer je namelijk ontzettend veel, vooral als je ooit zelf een boek wilt gaan schrijven!

Marga

Soms lees je een boek dat je niet geweldig vindt. De cover en de achterflaptekst, of het persbericht en de omschrijving, zien er veelbelovend uit. En toch is het boek geen aanrader. Dit kan aan je smaak liggen, maar ook aan de schrijfwijze van de auteur.
Heel jammer, vooral voor de schrijver zelf natuurlijk.

Wij van boekrecensies Blog vragen ons weleens af waar dit nu door komt. Het blijft een lastige vraag, maar soms durven wij te beweren dat het inzicht van leesgedrag en de verbinding met de lezer niet voldoende is. En dat leer je alleen maar door zelf veel te lezen.

Advies:

Een advies dat ik graag aan beginnende schrijvers geef is: lees eens een paar boeken om te zien hoe je goed contact met je lezers maakt.
Als nieuwbakken auteur ben je trots op je zelfgeschreven boek, en terecht! Jij weet hoeveel bloed, zweet en tranen in het proces zijn gaan zitten. Een lezer ziet dit niet. Die beoordeelt puur het resultaat. En dat moet aanspreken. Los van smaak en interesse, wordt een boek als prettig ervaren als het de lezer persoonlijk aanspreekt. Dit is misschien wel het moeilijkste aan het schrijven van het boeken. En juist dit kun je leren door zelf veel boeken te lezen.

Lezen om te leren schrijven:

Zodra je boeken van andere auteurs leest, geeft je dat veel inzichten. Je zal leren over:

  • Vanuit welk perspectief wordt een boek geschreven?
  • Hoe verdiep je je personages en beschrijf je karakterontwikkelingen?
  • Hoe houd je de aandacht van een lezer vast? 
  • Hoe zit een goed plot in elkaar?
  • Hoe werk je met verschillende verhaallijnen of tijden?
  • Hoe is de sfeer van een boek en hoe krijgt de auteur dit toch voor elkaar?

En zo zijn er tal van andere dingen die je in andermans boeken kunt ontdekken.  

Suggestie om beter te leren schrijven:

Ik zou altijd een aspirant-schrijver willen aanraden om eerst te lezen en dan pas te schrijven.  Nu hoeft dit niet meteen zware literatuur te zijn, maar lees romans, thrillers, feelgood-romans, kinderboeken enzovoorts. Zie het als huiswerk dat noodzakelijk is om je examen te halen. Als je daarna in de pen klimt: denk vooral aan de lezer en vraag om feedback aan ervaren lezers. Laat je niet uit het veld slaan als jouw boek tegenvalt, maar doe wat met de feedback. Heel veel succes!

Selina

Als kind had ik al de wens om boeken te schrijven. Uiteindelijk ben ik dit ook gaan doen, maar niet voordat ik de halve bibliotheek had gelezen. En daar ben ik blij om. 

Jeugdboeken:

Beginnende auteurs die een kinder- of jeugdboek (Young Adult) willen schrijven, raad ik aan vele boeken te lezen in deze leeftijdscategorie. Als volwassene weet je wel wat je graag leest, maar weet je ook nog welke taal de jeugd spreekt en aanspreekt? Voor het schrijven van mijn eigen jeugdthriller heb ik veel andere jeugdthrillers gelezen. De taal mag namelijk niet te ingewikkeld zijn voor je doelgroep, maar ook niet te simpel. Ook al zijn je lezers nog kinderen, ze willen niet graag kinderachtig aangesproken worden. 

Ook de spanningsboog is iets om rekening mee te houden. Jonge lezers kunnen, vooral door social media met snelle, flitsende informatie, maar een korte spanningsboog vasthouden. Een verhaal is daardoor al snel langdradig en saai. 

Eigen mening:

Wat ik heb geleerd van het lezen van andere (succesvolle) jeugdboeken, is wat ik wel of juist niet in mijn boek wilde verwerken. Iedereen heeft natuurlijk een eigen mening over boeken, en juist door heel veel boeken te lezen kom je er achter wat je eigen lees-, en dus ook schrijfsmaak is. Schrijf in je eigen boek nooit wat je zelf vervelend vond om te lezen; grote kans dat je lezer dat kan waarderen.

Lezen is leren:

Door te lezen leer je. Hiervoor hoef je geen studieboeken open te slaan. Van elk boek leer je een nieuwe manier van schrijven of verhalen vertellen. Juist door je de stijlen van andere schrijvers eigen te maken, creëer je een eigen schrijfstijl. Boeken schrijven zonder boeken te hebben gelezen, is als liedjes schrijven zonder de muziek te horen.

Meer blogs over lezen: