19% kans op geluk, 100% kans op feelgood roman

Ava houdt van (behoorlijk veel) structuur in haar leven. Dit verandert allemaal wanneer er een reorganisatie plaatsvindt op haar werk en haar ex-man Thijs weer bij haar komt wonen. ‘19% kans op geluk’ van Yvanka van der Zwaan is een hilarische roman die je even de wereld om je heen laat vergeten.

De discipline waar Ava zo van houdt vormt een probleem wanneer haar nieuwe baas, Sophie de Brau, van de blauwe pinguïn die Ava is een gele vlinder wil maken. Ava is bang haar baan te verliezen en tot overmaat van ramp komt haar ex-man Thijs ook bij haar wonen nadat hun voormalige oppasser het uitgemaakt heeft. Daar gaat haar discipline.

“Als je hoofd op hol slaat, is het belangrijk dat je even rust neemt. Dat je alles even laat voor wat het is.”

Aan de man

Volgens haar vriendinnen Jiske en vooral Katja is ze wel toe aan een nieuwe man. Haar nieuwe buurvrouw, Melanie, is het hier mee eens en helpt haar wegwijs in de wereld van internetdaten. Ava probeert zich te houden aan de regels van Melanie, maar nadat de man is gaan ghosten verzint ze haar eigen plan en formule om de perfecte man te vinden.

“Hoe heb ik zó de controle kunnen verliezen?”

De karakters zijn menselijk

Ava is een controlfreak, toch probeert ze los te komen op het werk. Helaas voor haar (maar hilariteit voor ons) werkt dit averechts. Haar vriendin Katja vindt dat Ava echt weer een vent aan de haak moet slaan. Daarnaast belt haar moeder regelmatig over verhalen en mensen die Ava nauwelijks kent.

De karakters zijn heel menselijk, je herkent vast wel bepaalde dingen terug in de mensen die je kent (of jezelf). Zoals van der Zwaan zegt: “In ieder van ons schuilt een controlfreak, een hysterische moeder, een bazige vriendin, een failliete zakenman met bravoure of een slappe vreemdganger.” Soms vond ik de stukjes over het daten wat oppervlakkig. Maar dit neemt niet weg dat dit een heerlijke wegleesroman is. Even niet bij de wereld stilstaan en genieten van Ava’s avonturen.

Nog meer feelgood romans:
De stroopwafelshop
Het buitenhuis
Eens gegeven

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *