‘De Stroopwafelshop’. Lekker leesbaar?

Zelden zo snel een boek uitgelezen! ‘De stroopwafelshop’ van Astrid Harrewijn is voor mij precies zoals een boek hoort te zijn: vrolijk, humoristisch en met een gezonde dosis zelfspot. Met als bonus een serieuze boodschap! 

Suze is de uitdaging aangegaan een stroopwafelshop in Amerika te beginnen. Hiervoor laat ze alles achter in Nederland. Aangekomen in ‘Bushwick Brooklyn of all places ’, heeft ze direct spijt van haar spontane actie.  

Upcoming area! 

‘Een varkensstal zonder warm water’, zo omschrijft ze haar nieuwe onderkomen. En het gedeelte van Brooklyn, waar haar stroopwafelshop moet komen, blijkt alles behalve ‘hipsterproof’ te zijn. De blonde makelaar noemt deze wijk een ‘up coming area’. Maar volgens Suze bestaat het voornamelijk uit ‘krotten voor duizend dollar per vierkante meter’.

Ondanks deze tegenvallende eerste indruk besluit Suze om in Bushwick te blijven. Ze heeft ook geen keus want haar geld is op. Met hulp van vier Mexicaanse bouwvakkers lukt het haar om het ‘krot’ om te bouwen tot een sfeervol koffietentje. Ze hoopt snel geld te verdienen voor een ticket terug naar Nederland. Maar dan loopt alles anders dan ze had geplaned… 

Lelijkste hond van New York 

Wat volgt, is een opeenstapeling van toevalligheden, tegenslagen en bijzondere ontmoetingen. Naast een aantal excentrieke wijkbewoners leert Suze ook Max kennen. ‘Max, de lelijkste hond van New York met zijn trouwe bruine kijkers’. De handleiding die ze bij Max krijgt is nog afschrikwekkender dan de hond zelf. En wanneer Max ondanks een streng verbod, toch chocolade eet, is Suze een paniekaanval rijker!  

Gelukkig kan ze altijd de hulp in roepen van George, de beheerder. Hij is er altijd en overal. Hoe doet hij dat toch? En kan hij ervoor zorgen dat Suze zich eindelijk echt thuis voelt aan de andere kant van de oceaan?  

Niet passend plot 

Dit boek van Astrid Harrewijn is een groot plezier om te lezen. Regelmatig lach ik hardop. Herkenbare momenten, doordrenkt met zelfspot, zijn een genot voor de lezer. Ik las dit boek echter te snel uit. Nog geen twee dagen nadat ik het in huis heb, ben ik al bij het plot. Eerlijk gezegd vind ik dit iets té ver gezocht en niet geheel passend voor dit vrolijke en humoristische boek. Toch genoot ik tot de laatste bladzijde.

Een nieuwe favoriete schrijfster heb ik aan mijn lijstje auteurs toegevoegd!