Hoe maak je een stoffen boekomslag?

Wil je een boek een beetje beschermen tegen slijtage of wil je voorkomen dat een oud boek uit elkaar valt? Dan is het maken van een stoffen boekomslag of boekcover een prima idee. Is dit moeilijk? Nee, dat valt reuze mee. Als je een naaimachine hebt en er wel eens wat mee hebt gemaakt, dan kun je dit ook!

Stap-voor-stap zal ik het uitleggen aan de hand van vele foto’s. Het boek van Astrid Habraken ‘Verdwaald in Tirol’ heb ik als voorbeeld genomen omdat deze een standaard maat heeft. Het boek is 15 cm bij 21 cm, dit is een veel voorkomend formaat voor paperbacks.

Verdwaald in Tirol

Het boek van Astrid ging mee in een reistas. Daarom maakte ik een boekomslag met een fiber-vulling waardoor het extra bescherming bood. Een stoffen boekomslag kan er voor zorgen dat de hoekjes en de rug niet stuk gaan. Dit type omslag heeft bovendien een flap; handig te gebruiken als boekenwijzer.

Aan de hand van de foto’s leg ik uit hoe je de boekomslag kan naaien met een flap. Voor deze boekcover heb ik eerst een patroon op papier gemaakt om het duidelijker uit te kunnen leggen.

De boerderij

De boerderij van H.E. Kuylman is een zeer oud boek. Het is een boek van de Verkade-albums serie. Het boek komt uit 1936 en was een populair onderdeel van de hele serie. Bij het kopen van een rol beschuit kreeg je een plaatje dat je in de boeken kon plakken. Zo kon je sparen om het boek helemaal volledig te maken.

Een bekende serie binnen de serie was ook: lente, zomer, herfst en winter. De series zijn vele malen opnieuw uitgegeven met de plaatjes er al in gedrukt. De originele exemplaren kan je nog wel eens tegen komen in antiquariaten of in tweede hands boekenwinkels. Deze zijn veel waard, indien ze volledig zijn en niet uit elkaar vallen…

Mijn Verkade album ‘De boerderij’ valt echter van oudheid uit elkaar en daarom maakte ik een hoes. Wellicht laat ik het ooit opnieuw inbinden, maar voorlopig kan het met hoes nóg ouder worden.

De foto’s voor de instructies zijn iets minder uitgebreid dan die behorende bij het boek ‘Verdwaald in Tirol’. Het is dan ook iets gemakkelijker om deze hoes te maken omdat de flap ontbreekt en het formaat groter is.

Hoe maak je een stoffen boekomslag?

  1. Leg het boek waarvoor je de omslag wil maken open en neem de maat van links naar rechts op, plus een centimeter voor de rug. Eventueel meer centimeters indien het een dik boek is. Neem aan weerszijde 8 centimeter extra en aan de boven- en onderkant 2 centimeter extra.
  2. Knip de stof en de voeringsstof uit en eventueel een zachte molton binnenstof of fiberfill stof (te noemen: tussenvoering) indien je een dikkere zachte boekomslag wil maken.
  3. Indien je de flap wil maken, maak dan aan de linkerzijde 10-12 centimeter extra stof en knip hier de hoekjes schuin van af. De flap kan je net zo lang maken als je zelf wilt, 10-15 centimeter is meestal ruim voldoende.
  4. Leg nu de stoffen met de goede kant op elkaar en naai de linker- en rechterzijde dicht. Strijk de naden open.
  5. De moeilijkste stap: vouw de stof precies 8 centimeter naar binnen toe in een v-vorm. Dit zal de ruimte worden waar je straks het boek insteekt.
  6. Bij de versie van de flap hoef je dit , bij de flap-kant, niet te doen.
  7. Naai het geheel rondom vast en laat een kleine ruimte van 5 centimeter open
  8. Vouw nu het geheel binnenste buiten en strijk de hoes netjes in vorm
  9. Naai het geheel rondom en naai de 5 centimeter opening hiermee ook vast.
  10. Je hebt nu de hoes met flap of de hoes met aan weerszijde een ruimte om de voorkant- en achterkant van het boek in te steken

Opties: een lint rondom of een elastiek is handig om de boel vast te kunnen binden. Het lint of de elastiek kun je bij stap 6 mee naaien.

Een stoffen boekomslag voor een paperback:

Een stoffen boekomslag voor een groot A-4 boek:

Video gemaakt door Astrid Habraken:

Zoals je ziet, is het naaien van een stoffen boekomslag niet zo moeilijk!

Succes, bij vragen kan je ons altijd mailen. En foto’s ontvangen we uiteraard graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *