Uit het Zuiden

‘Uit het Zuiden’ is geschreven door Carine Crutzen en gaat over haar eigen leven. Je zou het dus een autobiografie kunnen noemen maar het boek valt onder de categorieën ‘Romans – Literaire romans’. Dit laatste is zeker een compliment aan de schrijfster maar ik blijf het een beetje vreemd vinden.

Uit het Zuiden

Carine Crutzen is een actrice die bij het grote publiek bekend is door de series: Pleidooi, Oud Geld en De Daltons. Daarnaast speelt ze in het theater en had ze een grote rol in de film ‘De Brug’. Het boek ‘Uit het Zuiden’ is uitgegeven in 2019 door Uitgeverij De Geus. Voor een ieder die Carine beter wil leren kennen is dit boek een ‘must-read’. Met een heldere en eerlijke schrijfstijl vertelt ze over haar jeugd, haar relaties en vooral over haar ouders.

Liefde voor het Zuiden

Dat Carine Crutzen uit het Zuiden komt, mag duidelijk zijn. Carine is geboren en getogen in Heerlen. Na het gymnasium besloot ze Psychologie te gaan studeren aan de Universiteit in Nijmegen. Hiermee stopte ze echter na een jaar, ging vervolgens naar de Toneelschool in Maastricht en voltooide deze opleiding in 1984. In haar boek schrijft ze over deze keuze waarbij de liefde voor ‘het Zuiden’ overduidelijk is. Ze voelt zich thuis in het landschap, bij de tradities en bij haar familie.

Carines jeugd

De hoofdstukken over haar jeugd spraken mij het meeste aan. Ik heb genoten van het tijdsbeeld dat zij goed beschrijft en alle hoge toppen en diepe dalen die je als kind en puber doorleeft. Ook komt duidelijk naar voren dat de rol van het kind binnen het gezin, vaak van grote belang is voor de verdere relatie met de ouders zodra het kind uit huis is. Carine kan de zorg voor haar ouders niet delen met haar halfbroer, die al op vrij jonge leeftijd het gezin verlaat, en verder nauwelijks van zich laat horen.

De hoofdstukken over haar depressie, die optrad na haar studie, kon ik moeilijk begrijpen. In het boek gaat deze ontwikkeling te snel. Zowel de negatieve spiraal naar beneden als de klim uit het diepe dal. Voor een ieder die dit ooit heeft meegemaakt, zal het wellicht aansprekend zijn en zal het verhelderend zijn om te lezen.

Liefde voor haar ouders

De roman gaat niet alleen over haar leven maar vooral over de zorg voor haar ouders. Dit beslaat een groot deel van het boek. Zowel de achteruitgang van haar vader, zijn ziektebeeld en het lange waken naast zijn sterfbed, als het hele proces met haar moeder, worden in detail beschreven. Het is nergens over-emotioneel of dramatisch maar realistisch en toont dat Carine een sterke vrouw is met haar hart op de juiste plaats.

Uit het Zuiden – aanrader?

Wie een biografie verwacht over het leven en de successen van een actrice, komt bedrogen uit. Dit boek gaat over een sterke vrouw, die toevallig ook nog eens actrice is. Het is geen ijdeltuiterij van een BNN-er maar een boek waarin menig vrouw (en man!) zich in zal herkennen, die dezelfde levensfasen doormaakt.

Het boek is vlot geschreven en leest lekker door. Dat dit boek onder de categorie ‘literaire romans’ valt, vind ik echter te hoog gegrepen, maar dat Carine schrijftalent heeft, is in mijn ogen zeker een feit.

Meer autobiografieën en romans: