Tranen in bed om Oekraïne

Met twee voeten op de grond, daar sta je, tijdens en na het lezen van ‘Tranen in bed om Oekraïne’. Ongecensureerd geschreven door journalist Rox van der Helm over de eerste 50 dagen oorlog in de Oekraïne. De oorlog die ons allen zo raakt.

Rox van der Helm

Rox van der Helm is persoonlijk geraakt door de oorlog in Oekraïne. In 2021 is zij samen met haar partner Theo in Oekraïne geweest en ze is onder de indruk van het land en de mensen. Met name ook van Serhii, hun privégids die nu in levensgevaar verkeerd. Zij schrijft dit boek niet als journalist. Ze wil met dit boek de traumatische beelden met de pen verwerken en het gesprek over de oorlog ‘gaande’ houden. De opbrengst gaat naar Oekraïne. Het is nog niet voorbij en de gebeurtenissen die daar plaatsvinden zijn schokkend. Dit is Rox’ haar derde boek. Wil je meer van haar lezen? Kijk ook even bij haar uitgever, Uitgeverij Aspekt.

Tranen in bed om Oekraïne

Rox neemt je in haar dagboek ‘Tranen in bed om Oekraïne’ mee naar het laat en ze laat je treuren om de vreselijke gebeurtenissen die op dit moment in de Oekraïne plaatsvinden. Waar je zelf de tv uitzet en verder gaat met je leven, gaat zij verder. Het directe contact dat zij heeft met Serhii en Dasha, maakt het persoonlijk. Je leeft daardoor mee met deze mensen en wil weten hoe het met ze gaat. Rox schuift haar mening niet onder stoelen of banken. “What the fuck” zijn woorden die regelmatig terugkomen. Dat maakt dit boek mede zo goed om te lezen. Het zijn niet alleen maar opsommingen van vreselijke feiten. Het is persoonlijk en wat Rox schrijft in ‘Tranen in bed om Oekraïne’, zo denk je zelf ook als je over de gebeurtenissen hoort en leest.

Rusland

Het journalistieke hart van Rox spreekt ook. Ze probeert in ‘Tranen in bed om Oekraïne’ de Russen niet over één kam te scheren. De Russische Mira heeft ooit bij haar vader op kamers gewoond en woont nu in Rusland. Propaganda en angst overheerst bij veel Russen. Rox merkt dat ze met Mira niet over de oorlog in Oekraïne kan praten. Rusland geeft neonazi-Oekraïners de schuld van alle verkrachtingen, martelingen en moorden op onschuldig burgers. Demonstraties eindigen in arrestaties. Wil je als jonge Russische man niet mee op ‘vredesmissie’ naar de Oekraïne? Dan ben je je leven niet zeker.

Ontzettend goed dat Rox dit in ‘Tranen in bed om Oekraïne’ uitzoekt en belicht. Het laat je anders naar deze situatie kijken. De kracht van de media is gigantisch. Denken we niet allemaal weleens dat alle Russen hetzelfde zijn?

Tranen en Rox van der Helm

Rox schrijft over de eerste 50 dagen van de oorlog in ‘Tranen in bed om Oekraïne’. De oorlog is nog steeds gaande. Waar het journaal van 20u stopt en overgaat naar een show of serie, gaat Rox door. Alle nieuwsberichten gaat ze af en laat haar niet los. Martelingen, verkrachtingen van kinderen en vrouwen, moorden, Rox benoemt alles. Het zijn feiten waar je minimaal over hoort via de media en je nu stil laten staan.Een deel van haar salaris en spullen die verkoopt gaan direct naar Serhii. Ik was blij om te lezen dat Rox gaat beseffen dat ze zelf ook moet genieten van het leven hier. Dat we verplicht zijn aan onszelf om alles eruit te halen als je zelf niet in oorlogssituatie verkeert.

Indrukwekkend en bijzonder

‘Tranen in bed om Oekraïne’ is echt indrukwekkend en bijzonder. De schrijfster heeft de feiten persoonlijk gemaakt door de mensen met wie zij in contact staat. Dit maakt het aantrekkelijker om te lezen, je leeft met deze personen mee. Het is geen boek wat ik in een ruk uit heb gelezen. De dagelijkse tragedie is niet aantrekkelijk en dit wil je niet continu lezen. Desondanks verkeren we nu midden in deze oorlog. Rox van der Helm zorgt ervoor dat je graag wil weten hoe het met de personen gaat die nog in de Oekraïne zijn en strijden voor hun vrijheid.

Meer lezen over oorlogen en Oekraïne? Probeer vooral deze boeken eens:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *