De minibieb van Gerlinde

Heb jij al een minibieb in de buurt? Het viel ons op dat er steeds meer lijken de komen. Tijd om eigenaresse Gerlinde te vragen naar haar ervaringen!

Voor het geval je nog nooit een minibieb hebt gezien: het zijn ‘kasten’ in de tuinen van mensen, of bij openbare gebouwen. Je kunt er gratis een boek meenemen, of je kunt er boeken in zetten die anderen mee kunnen nemen. Er is ook een website waar eigenaren hun minibieb aan kunnen melden. Wij spraken met Gerlinde, eigenaresse van een mooie minibieb in Mijdrecht.

De start van de minibieb

Ik liep al langer rond met het idee een minibieb te plaatsen in onze voortuin. Het leek mij zo leuk, boeken een tweede leven te geven en mensen op een laagdrempelige manier de mogelijkheid te geven nieuwe boeken te lezen. Onze boekenkast puilde uit, maar ‘gewoon’ weg doen, kon ik ook niet over mijn hart verkrijgen. Zowel Menno (mijn man) als ik zijn alleen niet echt handig. Mijn zwager echter wel en op mijn verjaardag in 2015 kreeg ik er een cadeau! Hij had een klein kasje omgetoverd tot minibieb en samen met mijn zusje zelfs al een naam bedacht: Snor & Co. Het biebje is vernoemd naar mijn vader, hij heeft altijd een enorme snor gehad, maar is in 2010 overleden. Mijn zusje had ook al visitekaartje en flyers laten drukken en deze hebben we gelijk verspreid in de buurt.

Minibieb in Mijdrecht
De eerste minibieb van Gerlinde

Veel aandacht

De minibieb heeft vanaf het begin veel aanloop gehad, ook omdat de klassen van mijn kinderen gelijk die eerste week langskwamen (en voor mij zongen op mijn verjaardag). Sinds september 2016 heeft de bieb ook een eigen Facebook-pagina waar ik af en toe een foto plaats als er veel nieuwe boeken zijn gedoneerd of het een speciale boekendag is.

Voldoende aanbod

Eigenlijk kom ik nooit boeken tekort. Familie doneert veel boeken, af en toe ruim ik mijn eigen boekenkast op en regelmatig vind ik een tas met boeken voor de voordeur. Ik heb dus een aardige voorraad boeken. Boeken die niet lopen, te oud zijn of folders die mensen ook wel achterlaten haal ik eruit. Ik zorg dat er telkens een nieuw aanbod boeken in staat. Ook ruil ik af en toe boeken met andere minibiebjes in het dorp.

De donaties die de bieb iedere keer weer krijgt, vind ik ook zo mooi om te zien. Van bekenden, maar ook van vreemden die via via van het biebje hebben gehoord. Het is niet mijn minibieb, maar de minibieb van de hele buurt.
Zelf haal ik ook af en toe een boek uit de minibieb. Zo lees ik boeken, die ik in de boekwinkel misschien niet zo snel zou hebben gekocht.

Kinderboekenzwerfstation

Sinds maart 2017 is Snor & Co. ook een Kinderzwerfboekstation. Van die organisatie krijgt de minibieb 2 keer per jaar een boekenpakket met kinder- en young adultboeken. Het uitpakken van deze dozen is echt een cadeautje. Mijn kinderen duiken gelijk in de doos en als zij de boeken uit hebben, gaan deze boeken de minibieb in.

Een nieuwe minibieb

Helaas was de oorspronkelijke minibieb na een aantal jaar niet meer waterdicht. Via marktplaats heb ik in 2019 een kant- en klare nieuwe minibieb gekocht, want: wij zijn zelf nog steeds niet handig! Deze minibieb is veel groter. Heel fijn, want nu passen er meer boeken in en is er een aparte plank voor kinderboeken.

De nieuwe, grotere minibieb

Leuke bezoeken, ook van buiten Mijdrecht

Het leukste aan het hebben van een minibieb vind ik de praatjes met de bezoekers over boeken die ze gelezen hebben. Sommige mensen komen iedere week even langs en af en toe vind ik zelfs bedankkaartjes in de brievenbus. Het mooiste kaartje was een zelf getekende kaart van de overbuurman van het biebje.

postkaart minibieb
De tekening van de buurman

Sinds er een geocache verstopt zit bij de minibieb, komen er ook bezoekers van buiten Mijdrecht en ook zij nemen regelmatig een boek mee.

Opvallend is ook, dat in de coronatijd er veel meer aanloop is, zeker in de periodes dat de grote bibliotheek in ons dorp dicht was. Ook komen er steeds meer minibiebs bij in Mijdrecht. Mensen willen blijven lezen!

Wil je op bezoek bij Snor & Co? Je bent van harte welkom!

Dat er steeds meer minibiebs zijn, is ook Astrid niet ontgaan. Binnenkort een blog over haar ervaringen in en om Wassenaar.

One Response to “De minibieb van Gerlinde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *