Het verhaal van Lianne Reijntjes

Het verhaal van Lianne Reijntjes: hoe ik corona benutte om eindelijk mijn boek uit te geven

Gastblog door: Lianne Reijntjes, eigenaar Liannes Letters en auteur ‘Kwetsbaar Verliefd’

Sommigen zeggen misschien dat 2020 het vreselijkste jaar van hun leven was. Voor mij was dit juist mijn beste jaar ooit. Ik bracht namelijk zelf mijn eigen boek uit, iets wat ik voor die tijd nooit durfde. In principe maakte ik dankzij corona mijn droom waar. Ik wil je graag vertellen hoe ik dat deed en ik hoop je hiermee te kunnen inspireren om ondanks (of juist dankzij) tegenslagen toch te gaan voor wat jij echt wilt.

Het was maart 2020. Mijn vriend en ik moesten vervroegd terugkomen van een reis door Japan en daar zaten we dan. Thuis, en we konden niks. Waar veel mensen verdrietig werden door het nieuws en niet wisten wat ze moesten doen, besloot ik me op mezelf te richten en te denken waar ik nou echt blij van werd. Ik schafte een yogamat aan, ik ging mediteren en verder werken aan een verhalenbundel, die ik op dat moment aan het maken was met meerdere auteurs en die in de zomer uit moest komen.

Mijn doel was om in 2020 meer te gaan schrijven, aangezien ik het jaar daarvoor maar wat aangerommeld had. Ik had al een manuscript opgestuurd naar meerdere uitgeverijen, met constant afwijzingen tot gevolg. Daar moest ik niet op gaan zitten wachten. Ik wilde me richten op andere verhalen en accepteren dat dat niet het verhaal was waarmee ik ooit zou debuteren.

Dus richtte ik me op het maken van die verhalenbundel, waar ik een kort zomerverhaal voor schreef. Dat verhaal was een soort losstaand verhaal over een personage uit een ander verhaal, waar ik op dat moment elke week als een soort vervolgverhaal hoofdstukken van op mijn website plaatste.

En hoe meer ik aan dat vervolgverhaal schreef, hoe meer ik voelde dat dat bijpersonage een groter eigen verhaal verdiende. Er zat een hele geschiedenis aan haar vast waarvan ik voelde dat die uitgewerkt moest worden. Ik dacht: ja, dit verhaal moet er komen. Het liefst dit jaar nog. En als het niet via een uitgever kan, geef ik het zelf wel uit.

Maar ik schoot meteen in de twijfelstand. Zou ik dat wel kunnen, een boek zelf uitgeven? Zou ik dat wel doen? Zouden er wel mensen zijn die het willen lezen en willen kopen? Het is financieel natuurlijk ook een risico.

Maar ik zat thuis. Als er iets was wat ik in die tijd waarin corona ons leven kwam overheersen had geleerd, is dat het leven van de een op de andere dag kan veranderen. Zekerheid bestaat niet. Dus ik werd op een ochtend wakker en ik dacht: waarom niet? Wat heb ik te verliezen? Ik ga het gewoon doen.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik schreef het verhaal tijdens de lockdown, herschreef het, liet het proeflezen, stuurde het naar een redacteur, regelde in de zomer een illustrator en grafisch vormgever om de cover te maken, ik liet het boek drukken en 23 september 2020 was het zover: datgene waar ik een halfjaar voor gewerkt had, kon ik nu eindelijk in mijn handen houden.

Inmiddels zijn we al bijna een jaar verder en ik kan zeggen dat ik dat dit de juiste keuze is geweest. Ik heb er veel van geleerd en ik ben zekerder geworden over mijn eigen kunnen. Hoe een mens wel niet kan veranderen, aangezien ik eerst helemaal niks met zelf uitgeven had. Maar ik zou het zo weer doen!

Het boek ligt inmiddels in de Nederlandse bibliotheken, dit voorjaar komt het audioboek uit en ik ben al ideeën aan het uitwerken voor een nieuw verhaal in eigen beheer. En ik ben bezig met het opzetten van een schrijfcursus voor andere aspirant auteurs. Dus ja, het is mogelijk om nu, en vooral nu, je dromen waar te maken. Laat je niet tegenhouden door angst, want daar leven we al genoeg aan. Maak je dromen waar en maak de wereld daarbij op jouw manier een beetje mooier. Want dat hebben we nu allemaal nodig.

Lianne Reijntjes is eigenaar van Liannes Letters en auteur van ‘Kwetsbaar Verliefd‘, dat ze tijdens ‘corona lockdown 1’ schreef en tijdens ‘corona lockdown 2’ in eigen beheer uit gaf. Inmiddels is haar eerste druk bijna uitverkocht, zijn de rechten van haar audioboek verkocht en zint ze op een vervolgroman over haar ‘Gia’, die de harten van vele lezers heeft gestolen. Benieuwd naar waar ze nu mee bezig is? Volg Lianne op instagram

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *