Stof van Joanne Carlton

‘Stof’ is geschreven door Joanne Carlton, een pseudoniem van de Belgische schrijfster Sandra J. Paul. Het luisterboek is voorgelezen door Roel Fooij. Het boek is ook in het Engels uitgebracht met de titel ‘Dust’.

Het luisterboek

Ik wilde het boek al een tijdje lezen maar het kwam er niet van. Gelukkig zag ik dat het boek inmiddels ook is uitgegeven als luisterboek. De voorlezer Roel Fooij doet het uitstekend en de stem past precies bij de hoofdrolspeler uit het boek. Een ontzettend goede match! Toch heb ik wel een beetje kritiek, maar dat ligt niet aan de voorlezer. De hoofdpersoon is namelijk boos, héél héél héél boos en ondanks dat Roel Fooij dit zeer treffend uit in zijn stem, is het af en toe iets te veel van het goede en te vaak…

Alles is stof

Het verhaal vangt aan als Simon James van zijn bed wordt gelicht door mannen in witte pakken die voor de overheid werken. Nou ja, overheid… De mannen werken voor ‘Kim’ dus, die overduidelijk een dictator is. Maar dan wel vrouwelijk.

Simon had net besloten dat hij samen met een puppy, die hij voor zijn deur vond, zijn laatste dag op aarde zou gaan beleven. De wereld is namelijk vergaan, door een hele dikke laag giftige stof.

Flashbacks

In flashbacks leren we dat Simon ooit een gelukkige man was. De tijdlijn in het boek is af en toe niet helemaal duidelijk, maar ik haal eruit dat hij nu een paar weken in zijn dichtgetimmerde woning woont terwijl de lijken op straat liggen en hij inmiddels zijn vrouw en zoon heeft begraven.

Adam en Eva

Zoals in een echte dystopie is er dus een grote ramp gebeurd en leven er slechts nog een handjevol mensen in een verwoeste wereld. Om de mensheid een nieuwe kans te geven heeft ‘Kim’ Simon nodig. Hij zal de nieuwe Adam worden en samen met een uitverkoren vrouw ‘Eva’ in een koepel gaan wonen waar zij kinderen moeten krijgen en zo de mensheid kunnen redden.

Gaandeweg in het boek begrijp je steeds meer en meer de enorme woede van Simon die helemaal geen Adam wil zijn en dat ‘Kim’ niet zo maar een dictator is maar verantwoordelijk is voor deze bijna-verwoesting van de mensheid. Voor de slimme lezers onder ons zal het kwartje snel vallen wie ‘Kim’ is.

Doe mij maar een dystopie!

Zoals je kunt lezen in deze blog: ‘Doe mij maar een dystopie‘, vind ik dystopische romans of thrillers altijd erg interessant. Of deze dystopie daar ook onder valt, ben ik nog niet helemaal uit. Het verhaal is leuk bedacht en het boek heeft een hele goede opbouw. Ook vind ik het interessant dat het verhaal slechts over een korte tijdspanne gaat, los van de flashbacks, namelijk die van het moment dat Simon van zijn bed wordt gelicht tot het moment dat hij als ‘Adam’ gedwongen arriveert bij de koepel en Eva ontmoet.

In de epiloog wordt er wel een sprong in de tijd gemaakt en hier is dan ook mijn teleurstelling. Het einde is zeker verrassend maar een min of meer open eind, tot het koepel-moment, was mooier geweest.

Aanrader?

Het luisterboek is het zeker waard en grote complimenten aan Roel Fooij als voorlezer. Het boek is een vermakelijke dystopie, maar, in mijn ogen, geen topper in dit genre.

Meer dystopische romans en thrillers:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *