Soms komt niet thuis wat vertrokken is

De samenwerking tussen Govaarts en De Groot zorgt voor een nieuwe detectiveserie van eigen bodem. “Soms komt niet thuis wat vertrokken” valt, volgens de achterflap, in de categorie “Scandi noir ontmoet Britse detective”. Ik denk dat we beter een eigen genre kunnen creëren: “Zeeuwse detective” of “Dutch noir” of “Nederlandse spanning”.

In het eerste deel van de Scalda moorden, beginnen we al vrij snel met een misdaad. De stoffelijke resten van Nathalie Schoenen, die al meer dan 20 jaar verdween, worden gevonden op een bouwterrein. Inspecteur Hugo Noot en zijn team werken aan het heropende onderzoek. Nu ze gevonden is, kan de politie eindelijk de dader oppakken?

Een oude zaak

Twintig jaar geleden kon de politie er niet achter komen wat er was gebeurd met Nathalie. Was ze ontvoerd? Of was ze vermoord? Weggelopen? Een oude zaak die nu weer onder de aandacht wordt gebracht met nieuwe aanwijzingen. Stukje bij beetje komen we erachter waarom deze zaak voor Hugo zo belangrijk is. Tijdens het lezen komen we ook veel te weten over alle personages (niet alleen detectives). Dit zorgt er soms voor dat het ritme/de spanning afneemt. Het feit dat we niet naar een actieve dader zoeken, zorgt ook voor een andere soort spanning. Ondanks dit wil je wel lezen wat er nu echt is gebeurd, 22 jaar geleden.

Menselijke detectives

De detectives in dit eerste deel worden heel menselijk neergezet. Hugo en Ankie Verhagen krijgen gelijk al een redelijk groot achtergrondverhaal (meer Hugo dan Ankie). Dit vormt een goede basis voor de rest van de serie. Voor mijn gevoel was er ook veel logisch detectivewerk (volgens het boekje). De schrijvers laten hier en daar wat hints vallen naar wat er kan hebben afgespeeld en zorgen natuurlijk voor de nodige plot-twists. Het verhaal is goed uitgewerkt (volgens het boekje).

Goede samenwerking

Niet alleen kan je genieten van deze Zeeuwse detective, er wordt af en toe ook nog is interessante informatie weggegeven over Zeeland zelf. Toch leuk om een serie te lezen die plaatsvindt in eigen land. “Soms komt niet thuis wat vertrokken is” is een goed begin voor een nieuwe detectiveserie. Deze samenwerking tussen Govaarts en De Groot belooft wat moois te brengen. Toch hoop ik dat het tweede deel een seriemoordenaar of in ieder geval een recente moord bevat, zodat we kunnen kijken wat de schrijvers doen met deze spanningsboog.

Ik zit klaar voor het tweede deel! 

Lees hier het interview met mark de Groot en Jos Govaarts!

Meer Nederlandstalige thrillers:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *