Rebecca’s hoop – Het landgoed
Hanna Caspian, auteur van ‘Rebecca’s hoop’ neemt je mee naar de Eerste Wereldoorlog in Duitsland. De verschillen tussen rijk en arm, afhankelijk van afkomst, zijn gigantisch en bepaalt het leven van velen. Zal de liefde deze verschillen overwinnen of blijft het ook hier oorlog?
Het landgoed
Rebecca’s hoop is het tweede boek van serie ‘Het Landgoed’. Het eerste deel heb ik niet gelezen en is niet nodig om te lezen voordat je aan dit deel begint. Hanna Caspian stelt de personages voor in de inleiding met hun rol in het boek. Erg handig om af en toe naar terug te kijken, want het zijn er nogal wat! De graaf Adolphis von Auwitz- Aarhayn woont op Landgoed Greifenau met zijn gezin en een hele rits aan bedienden. Ook is er een plattegrond van het landgoed wat een goed inzicht geeft in het verhaal wat er zich afspeelt.
Rebecca’s hoop
Rebecca is de dorpsonderwijzeres en bij het lezen van de titel en de achterkant had ik verwacht dat Rebecca de hoofdpersonage van het boek zal zijn. Dit is niet het geval, Rebecca speelt net als alle andere personages een rol. Misschien net iets groter dan een van de bedienden, maar het scheelt niet veel. Rebecca en Konstatin, de zoon van de graaf hebben een relatie wat zwaar verboden is. Zij is immers ‘maar’ de dorpsonderwijzeres en niet van adel. In die tijd een absolute ‘no go’. Dan breekt de oorlog uit, zal hun relatie dit overleven?
Oorlog in alle lagen
De oorlog is hevig. Gehoopt werd op een kortdurende strijd, maar werden vier lange jaren. Jaren waar vele mannen sneuvelden, mensen komen te overlijden door voedseltekorten en medische zorg. Ook de zonen van de adellijke familie ontkomen niet aan hun dienstplicht. De gravin probeert haar ogen te sluiten voor de ellende en haar stand hoog te houden. Het personeel dunt uit en krijgen nog meer taken om het landgoed draaiende te houden. De diversiteit tussen de verschillende rangen en standen wordt minder, tot grote onvrede van de adel. Dat dit ‘pas’ honderd jaar geleden is, kun je je als westerse lezer amper voorstellen. Ook hier waren de verschillen ongelooflijk groot, wat helaas nog altijd voorkomt.
Achter de deur van het landgoed
De kerk speelde in deze tijd een grote rol en had veel macht. Het boek is berust op waarheden en dit is iets waarvan ik dacht dat het in de middeleeuwen was gebleven, maar niet zo was. Macht die je van de dominee kreeg als je hem goed betaalde. Kinderen die uit een geheime relatie worden geboren en niet ‘gezien’ mogen worden, worden door de dominee weg gebracht. Wat is de rol van de graaf hierin? Zijn zoon die een stiekeme relatie heeft met de dorpsonderwijzeres, maar naar het front wordt gestuurd. Zullen zij voor zichzelf kiezen en overleeft hij de oorlog? De dochter van de graaf wordt uitgehuwelijkt aan een nare rijke man, maar ze houdt van iemand anders. Zal het haar lukken om aan haar lot te ontsnappen en haar eigen weg te bewandelen? De muzikale oudste zoon van de graaf wil niets liever dan naar het conservatorium, maar past niet in het straatje van de graaf. Wat zal zijn moeder hier niet van denken en hoe zit dat met zijn seksuele voorkeur?
Eind goed al goed?
Zal de hogere stand tot inzicht komen en hun kinderen het geluk gunnen of houden ze vast aan eeuwenoude tradities? Komen langdurige geheimen uit met alle gevolgen van dien? De intriges van alle personages en de oorlog heeft de auteur heel goed in elkaar laten smelten tot een mooi verhaal. Het is geen boek wat ik in een stuk uit heb gelezen, maar was fijn om af en toe een paar hoofdstukken uit te lezen en later te vervolgen. Zeker een fijn boek om bij je te hebben op vakantie!