Stad 40 – 2de recensie!

Stad 40 is een internationale bestseller van Natasha Pulley. En terecht! In deze blog een korte ‘recensie’ van mij, want Selina Jansen schreef al eerder een zeer uitgebreide, lovende recensie over dit boek:

Stad 40

Het toeval was dat ik het boek net aan het luister-lezen was (is dit al een werkwoord?) toen ik de recensie van teamgenote Selina op de website zag verschijnen. Ik was halverwege het boek en besloot om het boek uit te lezen want een recensie alleen, is niet mijn doel. Het genot van een goed boek gaat boven alles!

Akelig actueel

Toch een soort-van tweede recensie hier dus. Vooral omdat het boek zo akelig actueel is, nu Alexei Navalny niet meer onder ons is en we allemaal weten dat hij is overleden in een strafkamp. In een flashback lezen we over de hoofdpersonage van Stad 40, die in een strafkamp terecht is gekomen. Niet alleen de omstandigheden daar zijn met geen pen te beschrijven, maar wat er op de drie-weken-durende reis in de treinwagons er naar toe gebeurd, is beestachtig gruwelijk.

Thema’s

Ondanks dat het verhaal je koude rillingen bezorgd, vooral ook omdat het verhaal grotendeels op waarheid is gebaseerd, is het erg prettig om te lezen. Alle (moderne) thema’s en menselijke gevoelens komen voorbij. Scheve machtsverhoudingen, onrecht, angst, liefde, hoop, homofilie, gender-kwesties, hyper-intelligentie en zo kan ik er nog vele noemen. Auteur Pulley schrijft het verhaal op een manier die nergens ongeloofwaardig of overdreven overkomt, terwijl je als lezer nauwelijks kan bevatten wat er allemaal gebeurd.

Aanrader!

Ik houd het kort, lees hier de recensie van Selina. Dit boek is een absolute aanrader. Ik zie het, net als Selina, niet als ‘thriller’ maar als zeer intelligentie roman die prachtig is geschreven en een verhaal vertelt dat iedereen in het Westen zou moeten lezen. Deze, nogmaals op waarheid gebaseerde roman, is net als ‘Mooi dood liggen’ een dikke vette waarschuwing voor het leven en vooral de mentaliteit van Rusland waar wij maar nauwelijks iets van begrijpen.