De kerstboekwinkel, Jenny Colgan

In ‘De kerstboekwinkel’ van Jenny Colgan draait alles om de liefde voor boeken, familie en kerst. Kerst in Edinburgh, Engeland om precies te zijn. De locatie, de schrijfstijl van Jenny Colgan én de historische boekwinkel, zijn dé juiste ingrediënten voor een heerlijke winterse feelgoodroman.

‘De kerstboekwinkel’ kun je altijd lezen

Zelfs wanneer je in bikini op een strandstoel bij het zwembad ligt, is deze kerst feelgood prima te lezen. Kerst is namelijk niet het hoofdthema van deze roman. De periode waarin dit verhaal zich afspeelt is wel december, dus ja het gaat over kerstbomen, familie, kerstdiners en kerstliedjes. Maar de sfeer van de boekenwinkel, de beginnende liefde en het prachtige verhaal is het hele jaar door prima te lezen.

Niet te zoetsappige kerstroman

Krijg je dan helemaal geen ‘kerstvibes’ van deze roman? Zeker wel. De sneeuw is ruim aanwezig net als alle andere kerstingrediënten. Maar het is een stevig verhaal, realistisch en onverwacht wat betreft het einde. En daarmee is het Jenny Colgan gelukt een heerlijke roman te schrijven die niet te zoet is en druipt van de kerst-clichés en ongelovige verhalen.

Onverwachte verhuizing naar Edinburgh

Hoofdpersonage Carmen vertrekt onverwachts naar haar zus in Edinburgh. Een jaar geleden had ze hier nog niet aan moeten denken. En eerlijk gezegd nu ook niet. Ze heeft de kinderen van haar zus al in geen tijden gezien, de relatie met haar zus is al jaren bekoeld en haar moeder wil maar dat ze beste vriendinnen gaan worden.

Maar Carmen heeft geen andere keuze. Het Londense warenhuis waar ze werkte is failliet. Huur kan ze niet betalen, dus de enige optie is weer thuis gaan wonen. Of bij haar zus. Helaas moet ze wel voor de laatste optie kiezen. Bij haar zus in Edinburgh is een baantje in een boekwinkel. Bij haar thuis is helemaal geen werk.

Stoffige oude boekenwinkel zonder klanten

Heel even verwacht Carmen in een prachtige boekenwinkel te gaan werken. Een winkel dat rond kerst bruist van de activiteiten en klanten. Maar het blijkt een oud pand te zijn, met even oude boeken en eigenaar. Na één dag wil ze het liefste terug naar …, tja waarheen? Er is niets wat op haar wacht.

Gelukkig wordt het elke dat iets beter. Carmen neemt zich voor deze baan een kans te geven. En wanneer het door de komst van een beroemde auteur ineens een stuk drukker in de winkel wordt, zet het haar creatieve brein aan het denken: wat als ze de winkel anders inricht, meer verschillende boeken gaat verkopen en de etalage in kerstsfeer brengt?

Al snel weet de oude eigenaar niet wat hem overkomt: de winkel bruist! Maar hoe beter het met de winkel gaat, hoe ongelukkiger Carmen lijkt. Ze mist de liefde. En de persoon die haar ziet staan, vliegt regelmatig de hele wereld over en lijkt haar alleen te bellen als hij haar nodig heeft.

Liefde uit onverwachtse hoek

Terwijl Carmen zich op de winkel stort, ‘ziet’ ze niet goed wat er om haar heen gebeurt. De boekwinkel groeit, net als de liefde voor haar van de mensen om haar heen. Beseft Carmen op tijd dat ze haar plek gevonden heeft? En durft ze voor de liefde en zichzelf te kiezen?

De kerstboekwinkel van Jenny Colgan

Met heel veel plezier heb ik deze roman gelezen. Wat een heerlijk verhaal, vlot geschreven en zeker niet te lief of zoetsappig. Het is wel goed opletten qua personages. Af en toe moest ik even terugbladeren om te lezen wie wie was. Iets in de namen vond ik lastig te onthouden.

Maar dat maakt deze kerstroman van Jenny Colgan echt niet minder leuk. Want wanneer je ‘De kerstboekwinkel’ uitgelezen hebt, wil je ook naar Edinburgh: voor de boekwinkel, voor Carmen én voor een onvergetelijke kerst!

Meer heerlijke boeken van Jenny Colgan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *