Nightcrawling

Nightcrawling is het debuut van Leila Mottley, een nu twintigjarige schrijfster, waarin we een meisje van 17 jaar volgen dat probeert te overleven in deze harde wereld. Het boek verschijnt 4 april 2023 in het Nederlands.

Kiara komt uit een gebroken gezin met een vader die is overleden en een moeder die in de gevangenis zit. Samen met haar broer, Marcus, proberen ze alles om te overleven. Hij door muziek te maken en zij door het vinden van werk hier en daar. Totdat ze Camilla ontmoet…

Van losse banen naar de straat

Nooit gedacht dat ze dit zou doen, maar Kiara weet dat ze het geld echt nodig heeft en geen andere keuze heeft. Als ze kijkt naar al haar opties (geen CV om een vaste baan te krijgen, geen diploma, te jong) en al haar verantwoordelijkheden (huis, broer, buurjongen), besluit ze dat ze net zoals Camilla de straat op gaat.

Onderzoek

En zo begint ze langzaam huur te verdienen. Alles om hun appartement te behouden en de buurjongen te helpen met zijn afwezige, drugsverslaafde moeder. Tegen zichzelf zegt ze dat het maar seks is en een middel om te overleven. Mannen, met name politiemannen, maken misbruik van haar situatie. Een onderzoek wordt gestart en Kiara is hoofdgetuige… zal ze spreken over haar werk, wat ze met haar doen? Zal ze andere meiden kunnen helpen? Een moeilijke keuze om te maken.

Debuutverhaal

Nightcrawling wordt langzaam opgebouwd met twee verschillende tijdlijnen in het nu en het verleden. In het begin vond ik deze overgang wat lastig te begrijpen, maar daarna had ik er meer waardering voor. Nightcrawling is een hartverscheurend en rauw verhaal. Het is een goed debuutverhaal. Toch zijn er kleine dingen waarvan ik denk ‘hmm… niet helemaal zeker’. Zoals Kiara opeens de straat opgaat: ze ontmoet Camilla voor een paar minuten en dan staat ze al te “werken”. Dit is te toevallig en te snel. Het einde vind ik ook iets te abrupt. Het gedeelte over het onderzoek is juist zo interessant. Helaas bevinden er meer meiden zoals Kiara in dit soort situaties en voor mij kon de schrijfster hier nog meer over schrijven. Toch is het einde ook wel passend: verhalen zoals Kiara kennen geen einde, het is en blijft een leven in armoede.

Het is duidelijk dat Leila Mottley een jong talent is en veel potentie heeft. Ik kan niet wachten op haar toekomstige werk.

p.s.: dit verhaal is helaas gebaseerd op echte gebeurtenissen in Oakland.

Meer debuutverhalen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *