Mijn moeder wil mijn naam niet weten

Mijn moeder wil mijn naam niet weten is het verhaal van een moeder die geen moeder wilde zijn. Het verhaal speelt zich af tussen 1921 en 2010 en is gebaseerd op een ware geschiedenis.
In de hoofdrol een briljante celliste en een Joodse tenor, die rond de tijd van de tweede wereldoorlog drie kinderen krijgen. Hun moeder ontkent uiteindelijk het bestaan van alle drie de kinderen.
Haar dochter wil weten wat haar moeder heeft doen besluiten tot dit drastische besluit. Christel Jansen neemt je mee in deze zoektocht naar het verleden.

Moeder

Mijn moeder is mijn naam vergeten,
mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
Hoe moet ik mij geborgen weten?

Noem mij, bevestig mijn bestaan,
laat mijn naam zijn als een keten.
Noem mij, noem mij, spreek mij aan,
o, noem mij bij mijn diepste naam.Voor wie ik liefheb, wil ik heten.

Esther neemt in het begin van het boek afscheid van haar stervende moeder. Bij dit afscheid vergeeft ze haar moeder voor wat ze heeft gedaan. Haar moeder, Lies, is dementerend en heeft geen idee waar haar dochter het over heeft.
Esther besluit op zoek te gaan naar haar verleden. Ze probeert er achter te komen waarom haar moeder heeft besloten drie van haar kinderen uit haar leven te verbannen.

Muziek

Zo jong nog, maar ze voelde als vanzelf hoe ze het instrument moest bespelen. Ze leek ervoor gemaakt..

Vanaf haar vierde speelt Liesje al cello. Haar vader heeft een grootse carrière voor haar in gedachten. Zelf heeft hij nooit groot kunnen worden met zijn talent voor muziek. Alles wat voor vader telt is de cello en de wensen van de rest van het gezin moeten daarvoor wijken. Dat Liesje met haar polio geen andere toekomst voor zich heeft liggen, maakt de noodzaak om een goede muzikant te worden alleen maar groter.

Liefde

Die stem! De eerste toon, raak, kraakhelder, de klank galmde door de zaal.. Hij was achttien, net als zij, al zat hij een klas lager. Zijn naam zoemde rond: Juliusz Kaufmann.

Op het conservatorium leert Lies Juliusz kennen, haar grote liefde. Samen krijgen ze twee zoons en een dochter. Alle drie de kinderen groeien op in tehuizen en pleeggezinnen. Een antwoord op de vraag waarom Lies en Juliusz niet voor hun kinderen hebben willen of kunnen zorgen, komt er niet.
Mogelijk heeft de tweede wereldoorlog hier iets mee te maken. Juliusz is als Jood zijn leven niet zeker in Amsterdam. Maar ook de keuze voor hun carrière kan een rol hebben gespeeld. Kinderen passen mogelijk niet in het leven van beroemde muzikanten.

Ontroerend, pakkend, verbazingwekkend

Nu wist ze het zeker, ze had dus nog een vader en moeder. Ze had haar echte vader en moeder hier in Dalfsen en nog een stel in Amsterdam. Een soort geheime vader en moeder, waar niemand van wist, alleen haar echte pappie en mammie misschien. Zo was het dus.

Alle personages uit het boek hebben daadwerkelijk geleefd. Twee van de drie kinderen leven nog steeds. Deze wetenschap maakt het boek Mijn moeder wil mijn naam niet weten nog ontroerender dan het al was. Gedurende het boek val ik van de ene verbazing in de andere. Hoeveel onrecht kan een mens dragen? Hoeveel ellende kan een leven aan?
Het boek neemt je mee in de zoektocht naar het verleden. Christel Jansen laat je zien hoe dit verleden door alle personages wordt beleefd. Mijn moeder wil mijn naam niet weten zal je als lezer pakken en ontroeren, van begin tot eind.

Meer romans over de Tweede Wereldoorlog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *