Methode Mastermind
Methode Mastermind is een roman, geschreven door Ron van Wieringen en heeft als subtitel: Hoe bescherm ik me tegen de tien principes van de macht? Hierdoor is het wel duidelijk dat het geen ‘how-to management & macht’ boek betreft. ‘Het eerste antimanagementboek van Nederland’ prijkt er zelfs op de achterflap.
Totaalpakket
Het boek is niet alleen een roman maar meer een totaalpakket. Middels een scancode in het boek kom je op de website van Methode Mastermind waarin je in een menu kan kiezen voor de aanschaf van het boek, de muziek kan beluisteren en er verder informatie over de theathershow, partners en shop is. Het boek bevat dus ook twaalf songs. De teksten zijn van de auteur zelf en de muziek is van Jeroen Princen. Op de website worden ook alle namen genoemd die hebben meegewerkt aan de muziek. Daarnaast zijn er ook nog eens honderd podcast-afleveringen die beschikbaar zijn via Soundcloud of Spotify.
De muziek
De songs zijn gemaakt voor het boek en passen bij de hoofdstukken. Ze sluiten qua tekst aan op de sfeer en de emoties van de hoofdrolspelers in het boek.
Methode Mastermind?
Het boek is dus een ‘antimanagementboek’. Wat moet je je daar bij voorstellen als lezer? Het verhaal is in mijn ogen een soort waarschuwing hoe je zelf de mist in kan gaan of het slachtoffer kan worden van een hele foute, autocratische baas. De cover is veelzeggend: een man in het pak met bebloede knokkels. Hij heeft zich letterlijk en figuurlijk een weg naar boven geknokt.
Methode Mastermind is een psychologische zoektocht naar de drijfveren van de autocratische bedrijfstiran, die ondanks alle moderne theorie nog altijd heerst. Voor mensen die lijden onder zo’n baas, kan het boek ontnuchterend en verlossend werken. Het is het eerste antimanagementboek van Nederland.
Achterflaptekst boek
Het verhaal
Max Brandenburg doet mee aan een Management Development Programma van het softwarebedrijf waar hij werkt. Op het moment van een rollenspel waarin de ondertekening van een belangrijk contract aan de orde is, faalt hij in de ogen van het programma en hemzelf. Dit blijkt echter niet het geval te zijn want de volgende dag wordt hij op het kantoor geboden van de CEO van het bedrijf: de tiran Tom Polodium. Hier krijgt hij de kans van zijn leven om zijn opvolger te worden als hij bereidt is er 100% voor te gaan.
Tien principes van de macht
Tom neemt Max aan de hand mee en leert hem zijn bedrijfsmethodes kennen. Dit gaat volgens een bepaald stappenplan dan snoeihard en meedogenloos is. Zo is bijvoorbeeld Stap 1: ‘Geen vriendschap’ en Stap 5: ‘De waarheid telt niet, alleen het resultaat’ en Stap 8: ‘Er kan er maar één de baas zijn’. Max wordt gedwongen om keihard te werken, ook in het weekend of in de avond én nacht. Dit vergt heel veel van hem, maar Max is gretig, gaat er helemaal in op en gedraagt zich al snel net zo hufterig, lomp en opportunistische als zijn grote voorbeeld Tom. Al gauw raakt hij los zijn normale leven.
Hij probeerde zich te herinneren met welke normale bezigheden hij vroeger zijn weekend had gevuld. Hij had geen gezin, geen tuin, geen hond. Er waren geen ‘gewone’ bezigheden die om zijn aandacht vroegen. Verdraaid hoe bracht hij eigenlijk vroeger zijn weekend door?
Pagina 310
Levensles
Op den duur veranderen echter de zaken. Toms motieven om Max op te leiden tot de volgende CEO van het bedrijf, lijken net zo’n leugen als alle andere leugens. Max komt er samen met de HR-dame Robin en een whizzkid Sophia achter dat Tom bezig is een duistere zaak, die zijn eigen zakken zal vullen en het bedrijf van 4000 man ten gronde zal richten.
Mijn Mastermind
Het verhaal is ongetwijfeld op het einde heel spannend, niet voorspelbaar en een waarschuwing voor velen. Ik kan het boek dan ook zeker aanraden voor allen die in het bedrijfsleven werken of met een CEO te maken hebben die over lijken gaat.
Het verhaal is wel erg lang, enorm gedetailleerd qua zaken, vergaderingen, gesprekken en zakelijke deals en hierdoor minder aantrekkelijk voor mensen die niet in die wereld werken.