Lokaal schrijven is leuk!

In onze schrijftips melden we vaak dat het een leuk en leerzaam idee is om te gaan schrijven voor lokale kranten, magazines of Verenigingsblaadjes. Een paar van ons team schrijven al langere tijd boekentips en artikelen voor lokale kranten. Sinds kort Marga (ondergetekende) ook. Marga goes local, zeg maar.

Columns voor een lokaal krantje

Ik vond het best een hele eer om gevraagd te worden voor een plaatselijk blaadje, dat ook echt ‘Het blaadje’ heet. Natuurlijk verdien je er niets mee en is het verspreidingsgebied net iets groter dan een postzegel op de landelijke kaart, maar het is een hele uitdaging!

Internet versus lokaal

Ben je namelijk op internet als schrijfster, recensente of columniste, nog redelijk anoniem, in een lokaal krantje ben je dat vaak niet. Je verschuilen achter een pseudoniem wordt niet gewaardeerd en men weet waar je woont. Ik vond het dus best wel spannend, want de buren weten nu niet alleen wat ik verkoop op Marktplaats, maar kunnen nu ook hun mening uiten over mijn columns.

Lokaal is leuk

Waar ga ik over schrijven, bedacht ik mij daarom natuurlijk heel goed. Beter maar niet over de omgekeerde vlaggen of de problemen in het nabijgelegen dorp Ter Apel…. Denk, denk, denk. En zo geschiedde dat ik besloot om over de natuur & omgeving te schrijven waar ik zo veel wandel met mijn hond. De eerste column was een introductie, de tweede ging over een F16 die ooit boven het bos van Sellingen crashte door een botsing met een sportvliegtuigje (echt waar!!!) en de derde column zal gaan over het geschenk van een huisartsenechtpaar: zeven prachtige bankjes aan de wandelroute langs de Ruiten AA.

Een hele eer

Nu is het niet zo dat nu de rode loper voor mij wordt uitgerold bij de plaatselijke supermarkt, maar de filiaalleider maakte onlangs wel een opmerking: “Geen verkeerde columns”, of hij zei: “Niet geheel onaardig“. Ik weet het niet meer precies, maar een dubbel-ontkenning is in Groningen vaak een groot compliment. :>)

Fotograaf: Didi Dresscher*, Marga en Fjordenmerrie Vesta

Lokaal schrijven is leuk

Ik ben zeker geen BLN-er geworden (Bekende Lokale Nederlander) maar het is wel erg leuk om te doen. Een positief geluid maken in je eigen omgeving door bijvoorbeeld een artikel te schrijven voor de plaatselijke krant, een idee te verkondigen in een Verenigingsblaadje of een column te schrijven over jouw eigen leefomgeving. Ik kan het iedereen aanraden. Al is het maar voor de oefening om goed te leren schrijven en het genot van een – lokaal – compliment te mogen ontvangen. In mijn geval: Je schrijft niet slecht.

*mail@dididresscher.nl

Meer schrijftips van ons team:

En lokaal eten, boeken en een levenslesje van een wijze oude boom:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *