De aap is los

Claudia Maser schrijft boeken voor volwassenen en voor jeugd. ‘De aap is los’ is haar debuut in de jeugdliteratuur. De cover en titel passen goed bij elkaar, maar geven een iets ander beeld dan de inhoud van het boek. Toch is het achteraf goed gekozen. Want niet de aap op de cover zit opgesloten, maar de vader van hoofdpersoon Oskar. En de vergelijking met de dierentuin komt regelmatig, goed geplaatst, terug in het boek. Voor kinderen vanaf 10 jaar is dit boek absoluut interessant om te lezen. Het neemt je mee in het leven van Oskar, die te maken krijgt met volwassen zaken waar je elk kind tegen zou willen beschermen.

Oskar

Eén keer kwam de juf naar me toe en vroeg of alles goed was. Ik knikte en trok mijn mondhoeken een beetje omhoog. Dat stelde haar blijkbaar gerust want ze ging door met de les. Na school vroeg Boris of ik mee naar de hut ging, maar ik schudde mijn hoofd. Ik zei dat ik niet zo lekker was en slofte naar huis.

Het leven van Oskar is heel normaal. Misschien zelfs een beetje te normaal. Maar daar komt al snel verandering in. De vader van Oskar belandt door een stomme fout ik de gevangenis. Vanaf dat moment verandert het leven van de jonge tiener drastisch! Ineens is zijn vader een crimineel en zit hij als een aap in een kooi gevangen. Mensen weten niet meer hoe ze met Oskar en zijn moeder moeten omgaan, en dus komen ze niet meer op bezoek. De eenzaamheid van Oskars moeder zorgt voor een keuze die nogmaals het leven van Oskar op zijn kop zet.

Geweld

Mijn moeder zag er niet meer zo huilerig uit toen we thuiskwamen. Oma en ik keken hoe ze haar cadeautje openmaakte. Haar vingers trilden en het puntje van haar tong ging over haar lippen toen ze aan het lint plukte. Dat deed ze altijd wanneer er iets moeilijks moest gebeuren.

Oskar en zijn moeder krijgen te maken met huiselijk geweld. En toch is dit boek zeer geschikt voor jonge lezers. Claudia Maser weet de zware onderwerpen die in dit boek voorkomen zo te schrijven dat het niet schokkend of angstaanjagend is. Als volwassene voel je de zware betekenis achter de eenvoudige woorden. Maar als tiener is dit boek een veilige manier om kennis te maken met moeilijke volwassen zaken. Hoewel je als ouder misschien deze onderwerpen ver van je kind weg wilt houden, is het soms juist een goed idee om ze via een (toch heel) leuk en spannend boek te leren dat dit ook in de wereld gebeurt.

Spannend

Ik hoorde mijn moeder beneden praten, maar het duurde nog een hele poos voordat ik uit mijn kamer kwam en haar begroette. Het was alsof we op een toneel stonden en een rol speelden. Onze zinnen zeiden niets en onze monden lachten, maar we waren niet blij.

‘De aap is los’ is niet alleen een gevoelig boek over moeilijke onderwerpen. Oskar beleeft vooral ook spannende avonturen in zijn poging om alle problemen op te lossen. Gelukkig krijgt hij hulp uit onverwachte hoek en krijgen ze het op een slimme, zachtaardige manier om hun leven weer op de rit te krijgen.

Twijfelachtig begon ik in ‘de aap is los’. Maar ik werd verrast! Dit debuut in de jeugdliteratuur van Claudia Maser is een prachtig begin voor deze auteur. Ik hoop dat ze over deze onderwerpen durft te blijven schrijven, want ze weet dit perfect te verwoorden voor jonge lezers.

Meer steengoede jeugdboeken:

One Response to “De aap is los

  • Dank je wel voor de prachtige recensie van ‘De aap is los’. Ik heb het met veel plezier geschreven en ik hoop dat het nog veel kinderen en volwassenen, een glimlach, wat kracht of troost geeft.

    Hartelijke groet,

    Claudia Maser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *