‘Inside Haute couture’ een kijkje achter de schermen

Gastschrijfster:  Elena Tran, Baudekin Studio

Inside Haute couture gaat over een kijkje achter de schermen in de Ateliers van Parijs door Desirée Sadek en Guillaume de Laubier. Het is een mooi en interessant boek voor liefhebbers van mode, kunst en Parijs.

Foto’s om van te smullen

‘Inside Haute couture’ bevat veel foto’s van de modehuizen, ateliers, werkplaatsen, ontwerpers en ambachtslieden aan het werk. Het toont tevens veel close-ups van de prachtige details die in de kledingstukken verwerkt zijn. En ook nog eens leuke foto’s die de stress tonen voor de aanvang van modeshows. De fotografie is absoluut prachtig en elke pagina staat vol met informatie over het Haute couture.

Goed bewaarde geheimen…

Wat zich achter gesloten deuren afspeelt bij Chanel, Christian Dior, Jean Paul Gaultier, Elie Saab, Yves Saint Laurent en andere beroemde huizen, zijn doorgaans goed bewaarde geheimen. Het is leuk om een ​​beetje van dit mysterie onthuld te zien. Mijn favoriete onderdeel is de manier waarop de auteurs een typische dag bij Mademoiselle Chanel beschreven toen zij nog leefde. Een bediende in het hotel, (waar ze woonde) belde naar de werkplek op 31, rue Gambon (recht tegenover het hotel), om het personeel te laten weten dat ze onderweg was. Ze gebruikten onmiddellijk haar favoriete parfum zodat ze een goede stemming kon krijgen als ze aan het werk ging.

Picture

Parijs, het centrum van Haute couture

Het boek ‘Inside haute couture’ belicht ook verschillende bekwame werkplaatsen in Parijs die de modehuizen helpen hun collecties tot bloei te brengen. Maison Lesage, Maison Michel, Massaro schoenen, Maison Lemarie, Atelier Broderies Vermont krijgen alle lof. De details van hun werk zijn verbluffend. Het is geen wonder dat Parijs nog steeds het centrum van de Haute couture-industrie is. Dit komt omdat de geschoolde arbeidskrachten dáar zijn en zij informatie over duizenden borduursels, schoenen, plooien, veren en andere versieringsontwerpen hebben verzameld van honderden jaren in de mode.

Inspiratie & informatie

Ik ben altijd benieuwd wat andere ontwerpers inspireert en hoe hun creativiteit tot bloei komt. Er zijn stukjes informatie in dit boek die onthullen waarom de ene ontwerper succesvoller is dan andere. Ambitie en talent zijn natuurlijk belangrijk, en daar wordt in het hele boek volop over gesproken. Maar er zijn andere ook andere doorslaggevende factoren die ervoor zorgen dat het zij het maken in deze branche. Alleen al het feit dat alle beroemde modehuizen in Parijs zijn gevestigd, is een belangrijke reden voor hun succes. Ze hebben hier dus toegang tot de beste stoffen, ideeën en accessoires zonder zich zorgen te hoeven maken over verzending en douanerechten.

Picture

Samenwerken is een must!

Het is dus gebruikelijk dat de modehuizen de ateliers en werkplaatsen dicht in de buurt te hebben.  Zij hebben deze nodig om hun exclusieve ontwerpen te bewerken met bijvoorbeeld borduurwerk en kant. De groep van Chanel heeft onlangs de werkplaats in Parijs gekocht voor het maken van tweeds, omdat Chanels tweeds oorspronkelijk werden geïmporteerd uit Linton Tweeds in het VK. Een soortgelijk voorbeeld van acquisities is het huis van Dior dat Atelier Broderies Vermont kocht. Elie Saab heeft zijn eigen ateliers in Beiroet en maakt honderden meters kostbare borduursels.

Dit boek een geweldige bron voor iedereen die in de mode-industrie werkt of voor diegenen die nieuwsgierig zijn naar hoe de prestigieuze modehuizen eruit zien en hoe de ontwerpers werken.

Meer boeken over Haute couture:

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *