Altijd een Parisienne waar je ook bent

Liefde, stijl en slechte gewoontes

Ik wil ook een Parisienne zijn! Ik wil net zo stijlvol, zo nonchalant, relaxed en altijd ‘casual chic’ gekleed zijn als een Parisienne. Want zij is slim, goed opgeleid en geniet met volle tegen van het leven. En van het eten (wat je natuurlijk niet ziet, want ze is om door het ringetje te halen…). Ze kent alle extravagante galeries, musea en de parken van Parijs zijn haar achtertuinen.

Maar ik ben blond, oer-Hollands en te nuchter voor dit soort onzin.  Of toch niet?

Het relaxte imago van een Parisienne

Waarom is een Parisienne op dit moment toch zo’n commercieel succes? We hebben het boek van Ines de la Fressange al besproken: de Parijse gids voor als je Parijs eens stijlvol wilt bezoeken en je een beetje Ines wilt zijn. Een heel leuke gids- en stylingboek voor de liefhebber. En vooral als je er gewoon ALTIJD geweldig uit wilt zien… ook al ben je net uit je bed gestapt of heb je barstende hoofdpijn, bijvoorbeeld…

Stijlvol, casual en vooral lekker relaxed

Parijse vrouwen hebben een bepaalde uitstraling die iedereen bewondert. En dat terwijl ze er zelf uitzien alsof ze er geen sh*t om geven. Sterk generaliserend wordt er een beeld geschetst van een superslanke vrouw die door Parijs rent, op platte hakken (ballerina’s, nooit sneakers!). Daarbij draagt zij een casual donkere spijkerbroek met een lichtblauw overhemd, een leren jasje of een op-maat-gemaakte klassieke blazer. Ze draagt ​​alleen smaakvolle sieraden en beperkt dit tot het minimum. Geen bling-bling aan haar lijf! Haar make-up is lekker naturel en ze heeft half lang haar dat er vooral niet gestyled uitziet.

De Parisienne is dan wel trots op haar stad van de Haute-Couture, maar ze gedraagt ​​zich alsof ze daar echt niet mee bezig is.

Haar motto in het leven is: doe lekker gewoon en relaxed. 

 • Hoe doen ze het toch?
 • Wat eten ze?
 • Wat is hun geheim

Iedereen leest dan ook graag over hen en wil meer tips en trucs om hun stijl (stiekem?) te kopiëren. Vier typische Parijse dames:

 • Sophie Mas
 • Audrey Diwan
 • Caroline de Maigret
 • Anne Berest

Zij zijn gelukkig zo vriendelijk om hun geheimen te vertellen, over hun levensstijl, hun manier van denken en hier en daar tips voor styling en make-up.

Neem het allemaal maar niet té serieus

Het boek zit vol met prachtige one-liners en hoe om te gaan met zogenaamde ‘slechte’ gewoonten. Het zijn zeker geen serieuze dingen die worden besproken in dit boek.
Is het boek dan humoristisch bedoeld? Ja en nee. Het is zeker iets anders dan anders. Maar lees het boek niet als u in een slechte bui bent. Het boek is dan vooral nietszeggend en zo generaliserend dat het u zal irriteren. Vier mooie dames lachen de lezer toe vanaf de achterkant van het boek. Je vraagt ​​je af waarom ze zo lachen? Omdat je het boek hebt gekocht en ze binnenkort nóg rijker en beroemder zullen zijn door de verkoop van een hoop gebakken – Parijse – lucht?

Quilty pleasures

Desalniettemin heb ik genoten van het boek. Het is heel gemakkelijk om dit boek tot de bodem af te kraken en een slechte recensie te schrijven. Maar het boek heeft, in mijn ogen, toch iets bijzonders. Het is allemaal een beetje ironisch bedoelt en geeft een creatieve draai aan de zogenaamde ‘perfect way-of-life’. Lekker casual maar toch chic. En dat mét de franse slag.

 • Ik denk dat ik aan ben gekomen
 • Werkelijk? Ben je nu op dieet?
 • Nee, ik dat lukt me nooit om vol te houden
 • En nu? Naar de sportschool?
 • Nee, geen tijd
 • Wat ga je er dan aan doen?
 • Een lange jas voor mezelf kopen.

(H)eerlijk toch?! In deze tijden van over-kritisch met ons uiterlijk bezig zijn, is een beetje Parisienne zijn (waar je ook bent) is niet eens zo’n slecht idee …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *