Hét handboek voor zelfmaakmode

‘Hét handboek voor zelfmaakmode’ is een uitgave van Knipmode en ‘Het meest complete naslagwerk voor alle naaitechnieken. Naaister Marga geeft complimenten en een héél klein beetje KRITIEK.

Naslagwerk en handboek in één

En dat mag gezegd worden! Dit handboek is inderdaad met de 336 pagina’s vol schematische tekeningen, tekst en uitleg een zeer prettig naslagwerk en handboek. Door de structuur van een ringband, leg je het bovendien gemakkelijk op tafel open en kun je het stap-voor-stap volgen.

Het handboek is alweer de zesde herziende druk 2024.  De allereerste uitgave kwam in 2009. Maar wegens groot succes wordt het boek vaker uitgegeven en goed ge-updated.  “Herziende uitgave” wordt dit genoemd. De vorige uitgaven zijn vaak nog te koop als tweedehands, ook op Bol.com

Etsy: MargaStyleShop

Lay-out en indeling


Opvallend is de mooie lay-out, waarbij wat mij betreft de letters echt groter hadden gemogen.

Maar voor de rest is de indeling erg goed doordacht. Per onderwerp zijn de pagina’s aan de zijkant gekleurd en ook nog eens genummerd. Je bent dus zo bij het juiste hoofdstuk of onderwerp.

De aanwijzingen betreffende naaitechnieken zijn allemaal middels tekeningen weergegeven. Erg duidelijke tekeningen en zeer volledig. Daarnaast is er op de pagina’s genoeg witruimten om het overzichtelijk te houden en om zelf aantekeningen te maken of plakkers (post-it) te plakken.

De inhoud:

De volgende hoofdstukken/onderwerpen komen aan bod:

  1. patronen aanpassen
  2. stof kiezen, technieken en stoffenlijst
  3. naden en stikken
  4. zakken
  5. beleg
  6. kragen, boorden en capuchons
  7. mouwen
  8. biezen en bandjes
  9. dubbelstikken en keren
  10. sluitingen
  11. blinde sluiting
  12. ritssluitingen
  13. taillebanden
  14. tunnels
  15. plooien
  16. rimpelen
  17. schoudervullingen
  18. splitten
  19. stroken, ruches en volants
  20. tricotboorden
  21. voering
  22. zomen

Goed en iets minder GOED

Pluspunten:
Van mij krijgt de stoffenlijst en alles over stoffen een dikke pluspunt. Niet iedere naaister weet wat Cupro of Modal is en die uitleg is wel zo prettig.  Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe je met stof moet omgaan, zoals de vleug van de stof herkennen, hoe knip je stof met een dessin en hoe naai je met tricot.

Het overzicht achterin het boek met onderwerpen en termen per pagina, vind ik ook heel handig.  Vooral als je als beginner niet goed weet onder welk hoofdstuk je moet kijken om een probleem te tackelen.

De notitiepagina’s achterin zijn ook fijn maar het hadden er best meer mogen zijn.

Minpunten:
Eigenlijk helemaal niets.  Behalve dan dat de letters erg klein zijn  en sommige alinea’s IN HOOFDLETTERS ZIJN GEDRUKT EN HIERDOOR LASTIG LEESBAAR. Toch?

Doe mij maar een handboek!

Of je nu een beginnende naaister bent of een naaister met veel ervaring; dit handboek is een mjust-have. Natuurlijk kun je ook vele tutorials online vinden en is er voor iedere vraag, probleem of nog onbekende naaitechniek, een antwoord te vinden.

Een handboek binnen handbereik werkt prettig en zeer effectief. De schematische tekeningen zijn duidelijk en rustig voor het oog. Daar kan geen You-tube video tegen op!

Een super goed cadeau dus voor jouw zus, collega, partner of buurvrouw; de hobby-naaister in jouw omgeving! Of misschien een idee om zelf toch eens die naaimachine uit de kast te pakken, een lap stof te kopen en lekker aan de slag te gaan?

Hét handboek voor zelfmaakmode is verkrijgbaar bij Naaipatronen.nl

Meer boeken voor naaisters: