Iedereen kan het verschil maken

Het beeld staat iedereen nog goed bij: een vijftienjarig meisje staakt voor het parlement van Zweden. Ze gaat niet naar school, want ze wil mensen bewust maken van de klimaatcrisis. Dit beeld gaat de wereld over en vanaf dit moment komen er meer schoolstakingen. Het is tijd om in actie te komen.

In ‘No one is too small to make a difference’ zijn alle speeches van Greta Thunberg op papier gezet. Een vijftienjarig meisje, met haar krachtige speeches, is bewonderenswaardig. In 2018 spreekt ze in Stockholm, Londen en Polen en in 2019 komen daar nog Davos, Brussel, Berlijn en Straatsburg bij. In twee jaar reist ze (per bus/trein, milieubewust dus) naar verschillende landen om te spreken over het klimaat.

“We live in a strange world… Where everyone can choose their own reality and buy their own truth.”

Iedereen is in de ban van het meisje dat staakte en de scholen die nu staken. Maar de grote vraag: is men meer bezorgd over het klimaat of het missen van school? Thunberg zegt dat het tijd is om meer te doen dan alleen luisteren, het is tijd om te veranderen. We kunnen het niet terugdraaien, we kunnen er wel voor zorgen dat het niet erger wordt.

“Either we choose to go on as a civilization or we don’t.”

Als ons huis in de brand staat, ondernemen we toch gelijk actie? Als de wereld het niet langer aan kan, zorgen we daar onmiddellijk voor? Thunberg zegt dat het allemaal niet moeilijk is en de keuze zwart en wit is. We doen er iets aan of we doen er niets aan. 

Ook zij vindt dat ze te jong is om dit te doen, dat kinderen te jong zijn, maar het gaat om hun toekomst en als niemand anders er iets mee doet, heeft ze een andere keuze?

“And I agree with you, I’m too young to do this.”

Het is een boekje van 68 pagina’s dat je in één keer uitleest. Het is sterk. Als een vijftienjarig meisje de ernst van de klimaatcrisis inziet, waarom lijkt het alsof niemand echt ingrijpt? Natuurlijk ligt het ingewikkelder. Of niet? Geld en macht blijven twee belangrijke factoren. Je zou denken dat onze planeet meer waard is. Daarom heb ik zoveel respect voor mensen zoals Thunberg. Zij zegt waar het op staat en is niet bang om ervoor weg te duiken. Ze is gepassioneerd en daar kunnen veel nog van leren, net zoals van ‘No one is too small to make a difference’.

‘No one is too small to make a difference’ is voor iedereen die geïnteresseerd is in het klimaat en speeches. Het boekje werkt ook motiverend om je eigen steentje bij te dragen.

Ik heb het boekje gelezen en de recensie geschreven voor Earth Day (22 april 2020). De klimaatcrisis is belangrijk en mag niet vergeten worden, net zomin als het coronavirus. Het is belangrijk dat we aan elkaar denken en er voor een ander zijn.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *