Mama’s laatste omhelzing

In Mama’s laatste omhelzing neemt auteur en apendeskundige Frans de Waal je mee in een prachtig boek over de emoties bij dieren en wat deze ons zeggen over onszelf. Het boek opent met het verhaal van de 59-jarige, ernstige zieke chimpansee Mama in Burgers zoo. In 2016 verschijnt een video van het zeer emotionele afscheid tussen de chimpansee en bioloog Jan van Hooff. Deze video is de hele wereld over gegaan en is inmiddels alleen al op YouTube bijna 11 miljoen keer bekeken.

Over emoties van dieren en wat ze zeggen over onszelf

Emoties en praktijkvoorbeelden

De Waal laat in het boek zien dat wij mensen niet als enige emoties kennen, maar dat ook dieren -van mensapen tot muizen- emoties als schuldgevoel, dankbaarheid, walging en humor kennen.

De kracht van het boek zit hem in de praktijkvoorbeelden die De Waal uit zijn jarenlange ervaring als apendeskundige weet aan te halen. Hoewel de mensaap centraal staat in het boek, maakt De Waal ook uitstapjes naar andere diersoorten – van muizen tot olifanten.

De Waal sluit het boek af met de spreekwoordelijke olifant in de kamer; als we erkennen dat dieren emoties kennen, kunnen we dan nog wel naar onszelf in de spiegel kijken als we beseffen hoeveel dieren te lijden hebben onder de mens? De Waal haalt hierbij niet alleen de vleesindustrie aan, maar ook huisdieren, proefdieren en dieren in het wild.

Transparantie in Mama’s laatste omhelzing

Gelukkig pleit de auteur niet meteen voor een volledig vegetarisch bestaan en haalt hij aan dat we mogelijk over een aantal jaren ook erkennen dat planten emoties kennen, maar De Waal geeft aan dat we juist naar de leefomstandigheden van onze dieren te kijken en pleit voor meer transparantie in de voedselindustrie, zodat de consument weet onder welke omstandigheden het stukje vlees op zijn of haar bord heeft geleefd.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *