Dunkelblum zwijgt
In ‘Dunkelblum zwijgt’ schrijft Eva Menasse over het fictieve Dunkelblum stadje tussen Oostenrijk en Hongarije. De stad Dunkelblum is wellicht fictief, maar de geschiedenis waargebeurd. Uit het Duits vertaald door Annemarie Vlaming.
Dunkelblum in 1989
De stad in de oorlog en ontrafeld in 1989. Dat is waar ‘Dunkeblum zwijgt’ zich bevindt als je begint met lezen. De bewoners van dit kleine stadje leven hun leven en ‘vergeten’ het verleden. De komst van ‘de reiziger’ in Dunkelblum zorgt voor opschudding. Een skelet wordt opgegraven, een museum een inbouw. Komen de geheimen van Dunkelblum nu uit? Oost-Duitse vluchtelingen staan aan de grens en zoeken een veilige plek om te wonen. De Dunkelblummers zijn in eerste instantie wantrouwend, maar als blijkt dat de Duitse regering de kosten zal vergoeden, worden ze met open armen ontvangen. Wat zegt dit over Dunkelblum?
Dunkelblum zwijgt in de oorlog
Dunkeblum doet zich voor als slachtoffer uit de oorlog. Zonder bloedvergieten heeft dit stadje zich overgegeven in de oorlog. Dit gebeurde veel in WO2. Waren de Dunkelbummers slachtoffer of nazi’s? Het boek is gebaseerd op de gruwelijke gebeurtenissen van Rechnitz. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog doodden lokale nazileiders honderden Joden die daar te werk waren gesteld. In ‘Dunkeblum zwijgt’ leven twee oud-nazileiders verder alsof er niets is gebeurd, net als de andere bewoners. Over de oorlog wordt niet meer gesproken.
Geschiedenis en heden
‘Dunkelblum zwijgt’ is niet chronologisch verteld. In het begin is het zeer lastig om goed in het verhaal te komen. Eva Menasse heeft een plattegrond gemaakt van Dunkelblum met hierin de bewoners en hun woonplaats/werk. Dit scheelt enorm tijdens het lezen, in het begin was ik regelmatig kwijt wie nu wie was en wat zijn/ haar functie was. Heel prettig om terug te kunnen kijken. Ze beschrijft het dorp, alsof je er zelf loopt. Aan ieder detail wordt aandacht besteed. Je weet hoe huizen en gebouwen eruit zien en bewoners denken, je leert Dunkelblum ‘kennen’.
Door haar beschrijvende manier van vertellen wil je de stad nog beter leren kennen en bewoners proberen te begrijpen. Wat is er allemaal gebeurd in Dunkelblum, wat deed Oostenrijk in de WO2? Het fictieve stadje, maar de waar gebeurde geschiedenis is schokkend en heeft Eva Menasse op een prachtige manier verwerkt tot een boek.
Dunkelblum zwijgt op jouw lijstje?
Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en de manier van denken en leven in een stad die in de oorlog ‘fout’ was? Dan is ‘Dunkelblum zwijgt’ zeer interessante materie. Wel heb je je aandacht hierbij nodig. Het is geen boek voor op het strand of bij het zwembad. Beter leesbaar wordt het als je de inwoners leert kennen. Hier heeft Eva een geheel eerste deel aan gewijd met plattegrond waar je regelmatig naar terug kijkt.
Ze schrijft prachtig en beschrijvend, mede hierdoor blijf je geboeid en wil je graag weten wat er verder in Dunkelblum gebeurd. Ik heb het als een prachtig en zeer interessant boek ervaren.