Dit is jouw tijd

‘Dit is jouw tijd’ is geschreven door de Nederlandse auteur Bertram Koeleman. Het is een verrassende familieroman!

Motivatie

Op de achterflap tekst las ik iets over een reconstructie. Ik kon me er niet zoveel bij voorstellen. Als het gaat om reconstructies dan denk ik toch altijd aan Scandinavische series waarbij een moord wordt nagespeeld om de scène beter in beeld te krijgen. Maar een reconstructie van je eigen leven, komt wat mij betreft erg vreemd over. Een reden om het boek te lezen want het maakte me meteen al nieuwsgierig.

Het verhaal

Mart, een veertig jarige man, krijgt tijdens de begrafenis van zijn vader een visioen. Hij ziet ineens een beeld van een situatie die zich afspeelde tijdens zijn zesde verjaardag. Mart is ervan overtuigd dat hij iets essentieels over zijn verleden is vergeten. Wat precies, weet hij niet, maar volgens hem verklaard het wel de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt.

Reconstructie

Mart leeft al in een wereldje waarin hij zich liever in de jaren negentig bevindt dan in de huidige tijd. Dit uit zich in feesten in zijn huis met gasten zich uitsluitend mogen kleden volgens de modevoorschriften van die tijd en er alleen muziek wordt gedraaid van toen. En mobieltjes zijn natuurlijk afwezig!

Schathemeltjerijk

Dat Mart nu zelfs een castingbureau inhuurt om acteurs te vinden die het gezelschap kunnen spelen, dat er op zijn zesde verjaardag was, lijkt heel ver te gaan. Maar Mart gaat nog veel verder. Hij koopt zijn ouderlijke huis en geeft zichzelf drie maanden de tijd om het éxact zo in te richten als het er toen uit zag. Dit doet hij aan de hand van foto’s uit zijn jeugd en zijn herinneringen.

Dit eerste deel van het verhaal stoort mij eigenlijk enorm. Wie is Mart en hoe kan hij zo schathemeltjerijk zijn dat hij in een illusie leeft en de mensen om hem heen betaald om te feesten, dan wel zijn jeugd na te spelen? In het boek wordt dit aspect van het verhaal niet duidelijk en lijkt ook totaal niet van belang. Het roept in ieder geval weinig sympathieke gevoelens op voor iemand die zó met zichzelf bezig is en zelfs geen tijd/zin heeft zijn rouwende moeder te troosten.

Wat is er gebeurd?

En toch lees ik verder want auteur Bert Koeleman weet de spanning goed op te bouwen. Als lezer voél je steeds meer dat er inderdaad iets wordt verzwegen door de mensen om Mart heen en dat er iets ergs is gebeurd. Maar wat?

Aanrader!

De reconstructie en de werkelijkheid zijn soms lastig uit elkaar te houden, omdat de ‘acteurs’ regelmatig uit hun rol vallen. Het is voor de lezer dan echt een kwestie van goed opletten en je aandacht erbij houden. Maar wat ontzettend knap van de auteur om dit verhaal te verzinnen! De plot van het verhaal had ik echt niet zien aankomen en broeide al lange tijd onder de oppervlakte.

Het is bovendien een zeer geloofwaardig verhaal en ook de motivatie van de moeder om haar hele leven te zwijgen hierover is wel te begrijpen.

Een familieroman als geen ander. En dat er vele aspecten zijn weggelaten over het mogelijke beroep van Mart of waar hij zijn kapitaal vandaan heeft gehaald, doet er in dit verhaal niet toe. Het is een bijzondere roman waarbij je vooral veel zal nadenken over je eigen jeugdherinneringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *