De vondeling – Sarah Meuleman

De vondeling’ is geschreven door Sarah Meuleman en uitgegeven in 2019. Sarah is een Belgische schrijfster en journaliste. ‘Wat ik je niet vertel’ is haar debuutroman, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil voor beste literaire debuut van 2015.

Inmiddels heeft ze vier boeken op haar naam, waaronder ‘Zie mij graag’.

De vondeling

1968. Het verhaal begint als een achtjarig meisje, genaamd Robin, op een klif staat van Isles of Scilly in de Atlantische Oceaan. Ze kijkt om zich heen en ziet iets vreemds. Ze gaat erheen en als ze steeds dichterbij komt denkt ze dat het een pop is, gewikkeld in een doek. Maar de pop blijkt een dode baby te zijn. In paniek rent Robin weg om haar moeder te halen maar als ze terugkomen is de vondst verdwenen en niemand van het eiland gelooft het gechoqueerde kind.

Robin groeit op maar de dode baby blijft haar in haar herinneringen achtervolgen. Twintig jaar later keert ze terug naar het eiland om op zoek te gaan naar de waarheid over de dode baby die verdween.

Isles of Scilly

Het eiland en vooral de bewoners worden op een prachtige manier beschreven. Het is een besloten gemeenschap waarin niet alleen iedereen elkaar kent, maar ook iedereen zwijgt. Met de terugkomst van Robin is niemand blij. Haar beste vriendin Tess is wel heel blij om Robin weer te zien, maar zwijgt ook over de verdwenen baby.

Robin is echter vasthoudend en bezoekt iedereen op het eiland die ook maar iets kan weten van wat er in het verleden is gebeurd. Vele interessante en originele personen komen voorbij in het verhaal. Vooral Faber, de vuurtorenbewoner die preparateur van beroep is.

Hij blijkt uiteindelijk een belangrijke sleutelfiguur te zijn en vertelt Rebecca, decennia later, de waarheid.

New York 2035

Rebecca is kapster en werkt in een verzorgingstehuis in New York. Ze mag hier graag zijn want het besloten gebouw biedt verkoeling in het snikhete New York. Door de klimaatsverandering zucht de stad onder de hitte en is de stroom voor airco’s onbetaalbaar geworden.

In het verzorgingstehuis ontmoet Rebecca een vreemde oude vrouw die in haar appartement in het donker haar dagen doorbrengt. Ze is bovendien omringd door opgezette dieren die voor haar als levende wezens zijn.

Het verhaal in een verhaal

De oude vrouw, genaamd Robin, vertelt Rebecca een verhaal dat steeds meer op een levensverhaal begint te lijken. Zij was namelijk het jonge meisje dat op het eiland de dode baby vond. Langzaam maar zeker komt de waarheid over de vondst steeds dichterbij doordat de scenes van 1968, het bezoek van Robin twintig jaar later en de gedachten van de oude vrouw als puzzelstukjes in elkaar vallen. Maar wat is de waarheid en wat is fantasie?

Wie was de vondeling?

Rebecca besluit na de dood van de oude vrouw, naar het eiland te gaan. Stomverbaasd kijkt ze om zich heen en ziet dat alles klopt. De winkels zijn er nog en de hele sfeer van het eiland komt haar zo bekend voor, door alle verhalen van Robin. Ze gaat naar de klif en bezoekt de begraafplaats van het eiland. Hier komt ze tot een ontdekking dat er iets niet klopt. In de vuurtoren, waar ze stokoude Faber bezoekt, krijgt ze uiteindelijk het échte verhaal te horen.

Plot, sex en spoiler-alert

‘De vondeling’ is een mooi boek en het eiland en zijn sfeer worden wonderschoon beschreven. Het verhaal en de flashbacks zijn goed te volgen. De personages zijn uitstekend uitgediept en taxidermie (= het opzetten van dieren) is met kennis beschreven. Maar toch vind ik jammer dat het plot een wending maakt. De persoonswisseling van de oude vrouw in de vrouw die aan kraambedpsychose leed, had van mij niet gehoeven. Zonder deze plotwending was het verhaal al mooi en volledig geweest.

Ook de sexscènes (een geforceerd triootje en een plotselinge vrijage tussen Robin en Tess) passen niet goed in het verhaal. Of ze opwindend zijn voor de lezer is natuurlijk heel persoonlijk, maar ze voegen, in mijn ogen, weinig toe.

Desalniettemin vind ik het boek zeker een aanrader en is Sarah Meuleman erg goed in het beschrijven van sfeer en locaties. Vooral de duistere sfeer van het donkere appartement van de oude vrouw, tussen de opgezette dieren in het snikhete New York, is heel geloofwaardig en goed beschreven. En het eiland natuurlijk. Je ‘voelt ‘ de zeewind en ‘hoort ‘ de meeuwen. Knap werk!

Meer van Sarah Meuleman:

Meer romans van vrouwelijke auteurs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *