Muzikale referenties in het boek ‘Budel Bologna Blues’

In Budel Bologna Bluesvan Ruud Vonken volgen we de 22-jarige Jaap. Een jonge en getalenteerde muzikant die het wel denkt te maken… toch gaat niet alles zoals hij wil.

Budel Bologna Blues en een gitaar

Jaap komt uit Budel, een dorp in het zuiden van Nederland. Hier heeft hij moeite om met andere kinderen te spelen. Op sociaal vlak ontbreekt het hem, maar zijn analytisch vermogen is al zeer sterk ontwikkeld. Als hij vijftien wordt, krijgt hij zijn eerste gitaar en weet dat hij hier iets mee wil doen. Jaap gaat bijna niet meer naar school en vindt al snel zijn eerste band. Na een ruzie met zijn vader is het enige wat hij kan doen vluchten.

Op naar het conservatorium

Zo komt Jaap in Tilburg terecht, waar hij probeert toe te treden tot het conservatorium. Helaas zegt de docent dat hij eerst een paar jaar les moet nemen en dan nog is moet proberen. Gelukkig wil Paul een bluesband oprichten samen met Ellen en Jaap. Het wordt een succes totdat het op een dag uit de hand loopt. Jaap vlucht verder weg naar het zuiden, naar Duitsland.

“Hier kon Jaap het helemaal mee eens zijn, niet te lang stil blijven staan bij slechte gedachten en bij slechte gebeurtenissen gewoon weglopen en doorgaan. Dit was hem tot nog toe uitstekend bevallen.”

Op naar Oostenrijk en Italië

Het lijkt Jaap allemaal mee te zitten. In elk dorp heeft hij het geluk de juiste persoon aan te spreken om vervolgens te mogen optreden met zijn gitaar. Toch gaan er aardig wat dingen mis: zijn arrogantie (en empathisch vermogen) leidt tot ernstige conflicten en de conflicten leiden tot vluchten. Maar wat als vluchten niet meer kan?

Muzikale referenties

De muzikale referenties, verspreid in het boek ‘Budel Bologna Blues’, zijn erg goed gedaan. Je merkt dat de schrijver hier veel verstand van heeft. In het boek staan hier en daar wat schoonheidsfoutjes en er wordt net te veel beschreven wat Jaap allemaal doet en gaat doen. Dit haalt helaas het ritme uit het verhaal.Meer boeken die je ‘mee op reis’ nemen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *